top of page

Како задржати таленте у земљама региона

Ових дана Апатин је домаћин партнерима из прекограничног пројекта у којем учествује већ две године. Реч је о пројекту „Талент Магнет – Побољшање институционалних капацитета и ново управљање на више нивоа за привлачење и задржавање талената у дунавском региону” у оквиру Дунавског транснационалног програма (Interreg Danube).


У великој сали Скупштине општине састали су се партнери у пројекту, са циљем да размене примере добре праксе и искуства из својих средина. Присутни су били парнери из Немачке, Аустрије, Чешке, Словачке, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Мађарске, Румуније, Бугарске и Србије. Оно што спаја све градове учеснике, јесте одлив младих из мањих средина.

- Пројекат „Талент Магнет” се фокусирао на привлачење и задржавање младих у локалним самоуправама, и наша жеља је да млади остају у својим срединама и након школовања - поручила је Мирјана Ненад, представница водећег партнера ЗРС Бистра из Птуја, Словенија.

Присутне делегације апатинских основних и средњих школа, као и госте партнере у пројекту је поздравила председница општине Апатин Дубравка Кораћ, представљајући мере које је локална самоуправа предузела у претходном периоду како би створила што боље услове за младе.

- У току су пријаве за доделу смештаја у Дому ученика, стипендије, као и помоћ у школовању за средњошколце, а до краја године ће бити расписан и конкурс за студентске стипендије. Успели смо да повећамо број ђака у средњим школама и надам се да ће то у будућности отворити могућности и за нове смерове. У свету је тренутно тренд да се млади задрже у мањим срединама, које могу да понуде мирнији живот од великих центара. Ми желимо да обезбедимо инфраструктуру која ће младима помоћи у одлуци да се након школовања врате у своје средине - поручила је Дубравка Кораћ.

bottom of page