top of page

Како су Мађари "освојили" Врање

"Претпостављамо да су бирачи који су гласали за Српску десницу на локалним изборима на оба гласачка листића заокружили број четири и да је то разлог чудног резултата", каже Балинт Пастор, објашњавајући веома велики број симпатизера СВМ-а у Врању.



Савез војвођанских Мађара трећи је по броју гласова на парламентарним изборима у Врању. Овај неочекивани изборни резултат у Пчињском округу последица је чињенице да су цело село Нерадовац и део бирача у Основној школи „Доситеј Обрадовић” гласали за СВМ, иако у овом месту никада није живео ниједан припадник мађарске националне заједнице.


На парламентарним изборима листа „Александар Вучић – За нашу децу” добила је највећи број гласова – 25.187, друга је коалиција Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије са 5.836 гласова, док је трећепласирани СВМ освојио 1.265 гласова.

Према појединим тумачењима, образложење за то што је СВМ неочекивано добио више од 1.200 гласова јесте позиција ове партије на гласачком листићу. Наиме, она је на парламентарним изборима била кандидована под редним бројем четири, на истом месту где се на локалним изборима налазила Српска десница. А странка Мише Вацића другопласирана је по броју освојених гласова на општинским изборима. Што је подстакло, додуше без икаквих доказа, спекулације по друштвеним мрежама да је наводно реч о „куповини гласова”.

Носилац изборне листе Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор каже да је СВМ изборну кампању водио искључиво у Аутономној покрајини Војводина и главном граду Београду. Истиче да је захваљујући великој подршци пре свега Војвођана, СВМ постигао историјски успех на општим изборима 21. јуна. „Супротно лажним вестима које су објављене у медијима, СВМ није водио кампању, нити учествовао на локалним изборима у јужној Србији. Ни у Врању, нити било где другде. То што је изборна листа Група грађана ’Српска десница’ на локалним изборима у Врању учествовала под редним бројем четири, што је био број под којим је СВМ учествовао на парламентарним изборима, велика је случајност. Претпостављамо да су бирачи који су за њих гласали, највероватније на оба гласачка листића заокружили број четири, што је разлог чудног резултата”, казао је Пастор и додао да ће Савез војвођанских Мађара као регионална странка и странка мађарске националне заједнице у Србији наставити да и у будућности у први план ставља интересе својих бирача.

Српска десница, иначе, има чврсте корене у Врању. Приликом оснивања локалног одбора у овом граду на југу Србије било је присутно више од 400 људи. Пре око годину дана, уз помоћ групе грађана „Јединствени за Врање”, која је напустила предизборну коалицију са Социјалистичком партијом Србије, без избора, успела је да уђе у локални парламент и да има два одборника. Истовремено је постала и део владајуће коалиције у којој су били СНС, СПС, СДПС, ПУПС и ЈС.

„С великим задовољством истичем да је Врање први град у коме имамо учешће у власти”, поручио је тада Вацић на друштвеним мрежама. На протеклим локалним изборима у овом граду Српска десница је једна од четири листе која је прешла цензус. Ова листа је добила поверење нешто мање од 9.000 људи и освојила око 20 одсто гласова, што је довело на друго место одмах иза Српске напредне странке.

Иначе, Српска десница је основана почетком 2018. године и протекле године су широм Србије оснивали бројне локалне одборе, између осталог, у национално мешовитим срединама на југу Србије. У такође национално мешаној општини Медвеђа, на југу Србије, успела је на ванредним локалним изборима у септембру прошле године да пређе цензус.

bottom of page