top of page

Карачоњ тражи правичну расподелу фонда за опоравак

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ позвао је премијера Виктора Орбана да се консултује са свим локалним самоуправама о коришћењу фонда за опоравак од пандемије који је расподелила Европска унија, пре него што донесе одлуку о начињу трошења добијених средстава.


У отвореном писму објављеном на Фејсбуку у среду, Карачоњ је написао да су локалне самоуправе спремне да сарађују са владом како би се осигурало да финансијска средства ЕУ заиста помогну онима којима су намењена - грађанима и компанијама.


Он је подсетио да је Европски парламент обавезао владе да се консултују са локалним властима о коришћењу средстава за опоравак. Консултације са локалним властима такође су кључне за спровођење многих циљева ЕУ, као што су дигитализација и еколошки развој, а самоуправе у унутрашњости су кључне за решавање локалних криза, додао је он.


Такође је позвао владу да промени своју досадашњу праксу, када је реч о начинима коришћења фондова ЕУ: "У протеклој деценији, Мађарска је избила на врх листе срама коју формира ОЛАФ-ово тела за борбу против превара унутар ЕУ. Новац додељен владином пројекту за заштиту економије углавном је потрошен на циљеве који немају никакве везе са заштитом економије или очувањем радних места“, рекао је градоначелник.


Карачоњ је цитирао Балажа Орбана, државног секретара, који је рекао да се влада већ консултовала са 15.000 стручњака и неколико локалних самоуправа и изразио сумњу у тачност таквих тврдњи, јер по Корачоњу, "ниједан градоначелник није упознат са таквим разговорима". Позвао је Орбана да објави списак консултованих стручњака и самоуправа, као и датуме и исход обављених разговора.


„Волео бих да верујем да влада није упала у своју стару замку саветовања искључиво са градоначелницима који су блиски њој. То би појачало утисак да власт земљу дели на прворазредне и другоразредне грађане и локалитете, што би било неприхватљиво “, истакао је Карчоњ.

bottom of page