top of page

ВИДЕО: Пренети посмртни остаци вожда Стратимировића

У Сремским Kарловцима данас су уз највише војне почасти похрањени посмртни остаци вожда Ђорђа Стратимировића, команданта српске војске који је извојевао најважнију српску победу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године.


Посмртни остаци похрањени су у манастиру Ваведења Пресвете Богородице, а пренети су из Беча, где је сахрањен 1908. године, чиме је испуњена последња генералова жеља, коју је изразио непосредно пред смрт у својим мемоарима „Успомене".


Председник Одбора за похрањивање посмртних остатака Ђорђа Стратимировића и председник Српске лиге Александар Ђурђев рекао је да је милошћу Bожјом и вољом народном испуњен аманет вожда Ђорђа Стратимировића.


- Он је данас овде пред нама и ми пред њим. Не могу, а да се не захвалим свима који су помогли и подржали да овај подухват и буде спроведен - рекао је Ђурђев који се захвалио свим државним званичницима, свештенству – патријарху Порфирију, владики сремском Василију, владики Јустину који је служио литургију, председнику Србије и врховном комоданту Александру Вучићу, председнику Владе АП Војводине Игору Мировићу, градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу, као и свима другима који су пружили подршку, а пре свега председнику Скупштине Војводине Иштвану Пастору.


- Господин Пастор ужива огроман углед код наших грађана, он је један од најзаслужнији данас што ми у нашем времену у којем живимо, радимо и обитавамо имамо сјајне пријатељске односе са суседном Мађарском. Вожд је морао да прође територију Аустрије и Мађарске која се са достојанством односила према његовим посмртним остацима – рекао је Ђурђев и позвао председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора да се "и даље труди јер су Срби и Мађари у 21. веку потребнији једни другима него икада раније".


Праунук вожда Ђорђа Иван Стратимировић, рекао је да сузе у очима породице Стратимировић јесу данас сузе радоснице:


- Суза радости и поноса што се испунила заповест нашег вожда да буде сахрањен у Сремским Kарловцима где је он као политицка личност и потекао - рекао је Иван Стратимировић који се у име породице захвалио српском народу, српској православној цркви, епархији сремској, војсци, општини Сремски Kарловци, републичкој, покрајинској и градској власти, центру за развој Шајкашке и Одбору за повратак посмртних остатака великог вожда и нагласио да ће породица Стратимировић остати одана српским интересима и нацији.


Иницијатива о ексхумацији потекла је од његових потомака, а ексхумацију је организовао Александар Ђурђев.


Председник Владе АП Војводине Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, као и потпредседник Скупштине Србије Стефан Kркобабић, дошли су да одају почаст славном вожду у саборном храму, уз присуство великог броја грађана.




bottom of page