top of page

КГ: ЕУ финансира "Кнежев арсенал"?

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини боравио је са сарадником Мартином Клаукеом у Крагујевцу, где је са званичницима града разговарао о реализацији пројеката које је подржала ЕУ и наставку сарадње.



Делегацију ЕУ примио је градоначелник Крагујевца Никола Дашић, а разговори су вођени и у Регионалној агенцији за економски развој Шумадије и Поморавља. Европска унија је у Крагујевцу финансирала промену система грејања, односно замену застарелих котлова у Енергетици и прелазак градске топлане на коришћење еколошки чистијег гаса као погонског горива уместо угља. Осим за привредни развој, делегација ЕУ је исказала и интересовање за обнову Војнотехничког завода. Реч је о старом индустријском комплексу на десној обали Лепенице који је држава прогласила културноисторијском целином од националног значаја.


У пратњи домаћина, делегација ЕУ јуче је посетила „Кнежев арсенал”, што је колоквијални назив за простор Војнотехничког завода где је средином 19. века изграђена Тополивница, прва фабрика оружја на Балкану која је покренула развој модерне индустрије у Србији. У склопу „Кнежевог арсенала” је и здање Старе скупштине, која је сазидана на месту где је 1835. године кнез Милош Обреновић прихватио усвајање Сретењског устава, првог највишег правног акта постсредњовековне Србије.


Крагујевац је недавно спровео Међународни урбанистичко-архитектонски конкурс за ревитализацију Војнотехничког завода, с циљем да се овај простор комерцијализује, али и заштити од даљег пропадања, а прве контакте са званичницима ЕУ иницирао је Борис Ковачевић, дојучерашњи помоћник градоначелника Крагујевца за међународну сарадњу који је почетком прошле године разговарао са Магленом Куневом, амбасадорком Европске уније при Савету Европе.


Како је то објаснио Ковачевић медијима, Крагујевац је услед недостатка сопствених средстава и изостанка помоћи државе покушао да се приближи претприступним фондовима ЕУ из којих се финансира заштита и обнова културног наслеђа. Уочи расписивања поменутог конкурса, град је формирао и стручне тимове за решавање бројних проблема који онемогућавају почетак обнове „Кнежевог арсенала”.

bottom of page