top of page

КДНП напао могућег кандидата опозиције

Владајућа Хришћанско-демократска странка (КДНП) позвала је "левичарске партије да се позабаве оптужбама против Ласла Бироа", потенцијалног заједничког опозиционог кандидата на допунским изборима у граду Серенч, који могу бити веома значајни.


Лоринц Нача, заменик председника посланичке групе КДНП-а, рекао је да је Биро као члан десничарске странке Јобик, показивао „расистичко и антисемитско понашање", да је имао "мутне пословне аранжмане" и да је "малтретирао и претио својим запосленима".


Врховни суд Мађарске недавно је донео одлуку да Ласло Биро не може да представља своју странку на допунским изборима, јер јануарска промена на челу Јобика још увек није судски регистрована. Ову одлуку суд је донео пошто је владајући Фидес, последњег дана који је био предвиђен за предлагање кандидата, упутио суду жалбу и захтев да се Биро избрише са листе канидата за национални парламент, због тога што у суду није регистрован као шеф странке.


Избори у граду Серенч значајни су јер ће одлучити да ли ће Фидес и даље имати двотрећинску већину у парламенту. Како пишу мађарски медији, у случају да изгуби ове изборе, Фидес би могао да задржи квалификовану већину уколико му се приклони посланик немачке националне мањине Имре Ритер, иначе близак тој странци. Он је једини пуноправни мањински посланик који је на претходним парламентарним изборима изабран гласовима бирача, док остале мањине због своје малобројности нису испуниле цензус и у парламенту имају своје представнике, без права гласа.



bottom of page