top of page

Кевер на скупу "Рецимо не санкцијама"

Политика санкција као одговор на рат, створила је у Европи високу инфлацију, енергетску кризу и ризик од рецесије, рекао је председник Мађарског парламента Ласло Кевер Орошази, на једном у серији скупова под називом "Рецимо НЕ санкцијама" и додао да проширење санкција на нуклеарну енергију не долази у обзир.



Ласло Кевер је рекао да је циљ владе да осигура да економска стабилност Мађарске не буде угрожена, јер је и она суочена са надолазећом европском рецесијом. Поред малих и средњих предузећа, влада такође покушава да подржи велике компаније како би сачувале радна места, подстичући фирме да унапреде своју конкурентност модернизацијом пословања, рекао је он.


Кевер каже да је снабдевање Мађарске гасом тренутно сигурно. Складишта гаса су тренутно довољно попуњена да подмире потребе становништва за трећину године и за 60-70% годишње потражње, укључујући и индустријске потрошаче.


Према речима Кевера, оно што се сада дешава је намерно уништавање европске привреде. Рекао је да је Мађарска од првог тренутка осудила војну агресију Русије на Украјину. "Основни национални интерес Мађарске лежи у постојању независне, демократске, просперитетне Украјине, која гарантује добробит њених грађана у домовини без националних разлика", истакао је.


Он је додао да је, према вестима, већ у припреми девети пакет санкција ЕУ, који ће проширити ограничења на нуклеарну енергију. Међутим, електрана Пакш, која производи значајан део електричне енергије у Мађарској, тешко да може да ради на било шта друго осим на руско гориво.


"Планиране санкције на нуклеарну енергију би стога биле равне катастрофи за Мађарску, не само за њено становништво већ и за њену индустрију. Таква ограничења могу бити подржана само ако је Мађарска изузета од њих", рекао је и додао да се "све што се данас дешава у Европи, одвија без мандата народа и без консултација".


Он је истакао да су националне консултације неопходне како би мађарска влада могла да се у Бриселу заложи за заштиту националних интереса, тражећи мишљење народа.

bottom of page