top of page

Кевер разговарао са Брнабићевом

Председница Владе Србије Ана Брнабић поновила је данас у Београду, током разговора са председником Мађарског парламента Ласлом Kевером, да су "билатерални односи, посебно политички, најбољи у историји", а да је на економском пољу та земља трећи најважнији партнер Србије у односу на све земље чланице Европске уније са којима сарађује.



Премијерка Србије је захвалила на подршци коју Мађарска пружа Србији у процесу европских интеграција на највишем политичком нивоу и на истрајавању у ставу о неопходности проширења Уније без обзира на све потешкоће, јер је, како је нагласила, пуноправно чланство у ЕУ права опција за Србију, саопштено је из Владе.


Регионално повезивање је од изузетног значаја, оценила је Брнабићева и навела пример Вишеградске четворке истакавши да је управо Мађарска отворила та врата Србији. Она је истакла да се сарадња на инфраструктурним пројектима добро развија, посебно када је реч о реконструкцији пруге Београд-Будимпашта, почетку радова на модернизацији пруге Сегедин-Суботица-Баја, проширењу граничног прелаза Хоргош и улагањима мађарских компанија које су, како је нагласила, поуздане и професионалне.


О пријатељским билатералним односима, додала је премијерка, сведочи и чињеница да Србија и Мађарска имају споразум о заједничком коришћењу просторија дипломатско конзуларних представништава у свету.


Ласло Kевер је рекао да су односи двеју земаља на нивоу пријатељства чиме су допринели и положаји мањина са, како је рекао, обе стране границе. Он је потврдио да заједничка седница две владе, која је планирана за септембар, треба да да додатни значај међусобним односима.


Србија је најзначајнији економски партнер Мађарској на Западном Балкану, а међусобно пријатељство није само субјективни осећај, већ прилика и начин да се стратешки подржавају две земље, закључио је Kевер.

bottom of page