top of page

Кеверови сарадници под истрагом

Полиција је започела истрагу блиских сарадника председника Мађарског парламента и једног од оснивача Фидеса, Ласла Кевера, због сумње да су починили кривично дело проневере.


Ласло Кевер и Ласло Вереш

Према сазнањима портала 24.hu, луксузну имовину купљену од донација намењених за помоћ Мађарима у иностранству, користе шеф Кеверовог кабинета и његова породица, а стварне активности фондације под сумњом. Новац је, како се наводи, стигао од тајванско-кинеског бизнисмена, који је Кеверов пријатељ.


Пажња у овом случају је усмерена на вилу вредну 240 милиона форинти (651.000 евра) у 2. округу Будимпеште, коју је купила Фондација за мађарске таленте без граница, званично основана за подршку Мађарима у иностранству. Међутим, према истрази у коју се упустио споменути портал, луксузну кућу користи породица Ласла Вереша, упркос чињеници да он званично нема никакве везе са том имовином.


Вереш (раније одликован за рад са мађарским заједницама у иностранству) је шеф кабинета председника парламента Ласла Кевера, док је председник Управног одбора фондације Калман Висонтаи, Верешев колега у парламенту.


Поред тога, донације нису искоришћене само за луксузну кућу, већ је купљен и Ауди А6 вредан 13 милиона форинти (35.300 евра), да би га затим користио Висонтаи, наводи портал и напомиње да нема трагова о суштинским активностима организације.


Иако је основана пре две године, очигледно нема имејл адресу, а вести о њеним активностима нису објављиване у медијима. Један од финансијских извештаја додатно открива да је Висонтаијева снаха примила помоћ од донације у износу од 1,8 милиона форинти (4.880 евра), иако не живи изван граница земље. Висонтаи је објаснио да су и његова снаха и њен муж остали без посла због пандемије, али да ће вратити новац.


Поред незаконитог коришћења ове имовине, поступак донирања и стварна делатност компаније су друге ставке интересовања. Иако конкретни донатор тек треба да буде откривен, фондација је добила више од 322 милиона форинти (873.000 евра) из кругова тајванско-кинеског бизнисмена Франка Лиуа. Неколико недавних извештаја у штампи открило је да милијардер заправо одржава блиско пријатељство са Кевером, који га је га је чак номиновао за високо државно одликовање. Лиу, иначе, већ годинама има мађарско држављанство.


Према контроверзном Закону о невладиним организацијама који је раније донела Орбанова странка, а који је опозван тек у мају 2021, фондација је требало да се региструје као невладина организација финансирана из иностранства, чији неуспех објашњавају административном грешком.


Према истраживачком новинару Директа 36, Саболчу Пањију, иако је Франк Лиу приказан у мађарским медијима као „тајвански милијардер“, многи од његових пословних интереса су заправо повезани са Народном Републиком Кином, а недавно је чак добио и почаст Кеверовом иницијативом да буде награђен његов „рад који доприноси развоју мађарско-кинеских економских и трговинских односа“. Позивајући се на неименоване изворе, сам Пањи је потврдио да је Лиу политички лојалан Кини, а не Тајвану.

bottom of page