top of page

Кина осудила протесте у Будимпешти

Кинеско Mинистарство спољних послова огласило се бранећи план да се у Мађарској изгради департман шангајског Универзитета Фудан и оптужило противнике тог пројекта да политизују и стигматизују нормалну међудржавну сарадњу.



Носећи транспаренте на којима је писало "Издаја", хиљаде Мађара су протестовале током викенда против планова кинеског Универзитета Фудан из Шангаја да отвори кампус у Будимпешти. Демонстранти су оптужили премијера Мађарске Виктора Орбана за блиске односе с Кином и изразили бојазан да би отварање кинеског кампуса у Будимпешти могло да угрози квалитет високог образовања и омогући Кини већи утицај и у Мађарској и у ЕУ.

Орбан подржава овај план, који би требало да се реализује до 2024. године, а незадовољни мађарски либерали сматрају да би новац требало да се искористи за побољшање услова студирања на мађарским факултетима.

"Будимо прецизни против кога протестујемо. Ми имамо проблем са диктаторима, али ни најмање нисмо против кинеског народа који живи у миру с нама у овом дивном граду", поручио је градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ током демонстрација.

bottom of page