top of page

Кинески агенти и у Мађарској?

У извештају организације Safeguard Defenders који су објавили мађарски медији, каже се да је Мађарска једна од земаља у којима делују испоставе кинеске полиције, према директивама из Пекинга.



Како се наводи, реч је о службама које званично нуде саветодавне и конзуларне услуге, али им је заправо главни задатак да „убеде“ бегунце из Кине да се врате у земљу.


У документу се каже да је кинеска влада 2014. године званично започела реализацију програма „Операција лов на лисице“, са циљем да се открију и врате у земљу Конези који су побегли због оптужби за корупцију. Према владиним подацима, 18.000 кинеских званичника је у последњих неколико година побегло из земље из тог разлога, а око 10.000 њих се потом вратило, наводно добровољно. Safeguard Defenders, међутим, ове случајеве назива „недобровољним повратком“ и тврди да иза оваквих повратака обично стоје изнуда и разне врсте узнемиравања.


У извештају се каже да се на бегунце обично врши притисак на три начина: претњама њиховим породицама које још увек живе у Кини, узнемиравање путем интернет мреже или директно од стране агента, све док се не врате, а спомињу се и случајеви отмице и присилно враћање осумњичених у Кину.


Истиче се да хватање бегунаца није једини циљ оваквих служби, већ и контрола кинеске дијаспоре широм света.

bottom of page