top of page

Кисићева: Неки су се превише опустили

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се у летњем периоду вирус теже преноси, али да се и сада дешавају појединачни случајеви респираторних инфекција, па тако и корона вируса. Она каже да је сада све на личној одговорности појединаца.



Коментаришући изјаву епидемиолога Предрага Кона да могу да се врате одређене мере, она је рекла да може да се уведе забрана уласка у градски превоз без маске, али да казнена политика није популарна и да се није показала ефикасном.


„Све је сада на личној одговорности. Немамо личног полицајца за сваког од нас. Он мора да буде у нашој глави. Не само за ковид-19, већ и за остале заразне болести”, рекла је Кисић Тепавчевић за Пинк.


Каже да је здравствени систем спреман уколико се вирус у другом таласу врати на јесен, да је ојачан и са клиничког и са лабораторијског аспекта. Наглашава да у овом периоду није велика вероватноћа преношења вируса као што је било у зимском периоду и да се сада вирус теже преноси.


„Неки од нас су се више опустили него што би требало, иако стално истичемо да је вирус ту, да је присутан и да морају да се примењују превентивне мере које су свима познате”, навела је она, преноси Танјуг.


Каже да су најстарији суграђани и најодговорнији, да на пијацама, продавницама у јавном превозу они носе маске: „Они и јесу под највећим ризиком због година и придружених оболења, имају теже форме болести уколико се деси инфекција. Међутим, видимо да у структури хоспитализованих они нису толико заступљени, већ је то млађа популација”, навела је она.


Говорећи о спортским догађајима на отвореном, Кисић Тепавчевић је рекла да када је донета одлука да могу да се организују догађаји на отвореном, Кризни штаб је дао и препоруке.


„То је препоручени начин понашања којим се максимално смањује ризик инфекције. Одлазак и на спортске догађаје није нешто што је обавезно, већ је индивидуална процена ризика”, закључила је она.

bottom of page