top of page

Кијев: "Мађарска поткопава јединство ЕУ"

Украјинска влада оптужила је Мађарску да помаже Русији да настави своју агресију на Украјину усред све већих тензија између две суседне земље. Министарство спољних послова Украјине је такође пребацило Мађарској да доприноси "јачању руског осећаја некажњивости“ за наводне ратне злочине у земљи.


Олег Николенко

Олег Николенко, портпарол украјинског МСП-а навео је на Твитеру да „Мађарска оклевањем да призна одговорност Русије за бруталне злочине само подстиче Русе да почине нове злочине“.


„Предлог да се одрже мировни преговори у Будимпешти изгледа цинично. Ако Мађарска жели да помогне, мора да престане да штети јединству ЕУ“, рекао је.


Мађарска се, иначе, противи новим санкцијама Русији и одбија да са своје територије снабдева Украјину оружјем. Премијер орбан је у среду рекао руском председнику Путину да ће Мађарска бити спремна да плаћа Русији за увоз гаса у рубљама, што су друге европске земље одбиле.


Украјинско министарство спољних послова је критиковало и спремност Мађарске да плаћа за гас у руској валути и оптужило је да и на тај начин поткопава јединство ЕУ.

bottom of page