top of page

Кијев: Сијарто заборавио 1956. и 1848/49.

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба критиковао је политику и став мађарске владе према рату у Украјини и рекао да је министар спољних послова Сијарто "можда заборавио на раније активности руске војске у Мађарској".


Дмитро Кулеба

Поводом националног празника Мађарске, и амбасадорка Украјине у Мађарској и министар спољних послова повукли су паралелу између мађарске револуције 1848/49 и актуелног рата у Украјини, "јер је руска војска била укључена у оба". Министар спољних послова Дмитро Кулеба критиковао је политику и став мађар-ске владе према рату у Украјини и рекао да је Петер Сијарто "можда заборавио на раније активности руске војске у Мађарској".


„Читајући изјаве мог колеге Петера Сијартоа, почињемо да сумњамо да се уопште сећа револуције 1848-49. када је руска војска сломила мађарску борбу за слободу или 1956. године, када су совјетски тенкови газили слободу на улицама Будимпеште, а Мађари се питали где је помоћ Запада“, прокоментарисао је Кулеба недавне изјаве мађарског министра спољних послова.


Он је критички говорио о мађарском одбијању да учествује у трансферу оружја и војске Украјини: "Осим тога, мађарски премијер је недавно одбио да отпутује у Кијев и да се састане са украјинским председником Зеленским, за разлику од његових словеначких, пољских и чешких колега, а када је Сијарто упитан за разлог, рекао је да је за обезбеђење мира и сигурности Мађарске неопходно је да земља не шаље трупе или оружје у рат и да не дозвољава транзит оружја преко своје територије у Украјину".


Кулеба је даље објаснио да „брига о безбедности грађана Мађарске не значи да се могу затворити очи пред убиствима украјинских држављана".


"Позивам мађарске власти да заузму јасан став, да стану уз Украјину и пруже сву неопходну подршку“, рекао је Кулеба, још једном упозоривши да се "Русија неће зауставити на Украјини".


Он каже да се то може закључити из руског напада на Јаворив (близу пољске границе), НАТО-украјинску базу за обуку у недељу, у којем је, према његовим речима, убијено 35 људи. Додао је да Украјинци данас бране не само своју државу, већ и читаво источно крило НАТО-а, укључујући Мађарску.


Амбасадорка Украјине у Мађарској, Љубов Непоп, такође није пропустила да скрене пажњу званичне Будимпеште на сличности између рата који је у току у њеној земљи и мађарске револуције 1848/49, "коју је Беч сломио уз интервенцију руске војске". Она је то учинила у својој честитки поводом 15. марта, националног празника Мађарске.


"Надам се да ћете, када погледате у мирно мађарско небо, помислити на Украјинце који су погинули у руском рату и који нас сада гледају са неба. Сетите се оних који се плаше да погледају у небо, јер одатле могу да падају руске бомбе и пројектили. Надам се да ћете подржати затварање ваздушног простора изнад Украјине, како бисте заштитили наше градове и наше грађане", истакла је она, подсећајући да национални празник Мађарске ове године пада на 20. дан руске инвазије на Украјину и да су „све мисли и напори Украјинаца данас усмерени на одбрану њихове домовине“.


Она је напоменула да је "руска војска у крви сломила и револуцију 1848-49. и рат за независност". На крају је захвалила „слободним Мађарима“ на досадашњој подршци и пожелела им "пријатно славље". Уједно је цитирала речи Лајоша Кошута рекавши: „Праведан човек свима жели слободу. Неправедан човек жели слободу само за себе.”

bottom of page