top of page

Ковач одговорио "Вашингтон посту"

"Мађарска демократија је жива и здрава и успевамо у својој борби против епидемије корона вируса", рекао је мађарски државни секретар Золтан Ковач, реагујући на текст који је у суботу објавио "Вашингтон пост".



Ковач је одговорио на чланак Џорџа Вајла, који је констатовао да је мађарски премијер Виктор Орбан „инспирација за амерички конзервативизам, који се преобразио у ауторитаризам". Мађарски државни секретар тврди да споменути новинар види мађарског премијера као рушитеља демократије, јер је "проширио директну или индиректну контролу над судовима и медијима".


"У нашој демократији штампа је заиста врло живахна и критична. Судови су независни, што се може закључити и из одлуке Врховног суда у случају тзв. сегрегације Рома, односно из пресуде која је у супротности са ставом владе. Осим тога, опозициони кандидати и даље могу да победе на изборима, што и чине", рекао је Ковач.


Одзив гласача на парламентарним изборима у Мађарској 2018. премашио је 70 посто, што је највећи број од 2002, а то није показатељ уништене демократије, напоменуо је овај функционер.


Ковач даље наводи и оптужбе "Вашингтон поста" да Виктор Орбан користи пандемију корона вируса као изговор за учвршћење диктатуре. Тим поводом је рекао да је влада увела ванредно стање у сагласности са Уставом земље и обећао да ће оно бити укинуто 20. јуна.


„Захваљујући овим ванредним мерама, наша влада је успела да предузме брзе акције, као што су ограничење кретања и подршка здравственом систему, што нам је помогло да избегнемо ниво заразе и смртних случајева које видимо другде у Европи“, рекао је Ковач у свом одговору.

bottom of page