top of page

Ковачевићеве драме на енглеском

Нова књига са преводом на енглески језик садржи драме које сведоче о духу нашег времена: „Професионалац”, „Маратонци трче почасни круг”, „Балкански шпијун”, „Пролеће у јануару”, „Генерална проба самоубиства” и „Хипноза једне љубави”.


Збирка драма савременог српског драмског писца Душана Ковачевића на енглеском језику „Професионалац и друге представе" (The Profesional and Other Plays), може се наћи у свим књижарама широм Србије, објавила је издавачка кућа „Лагуна”.


Антологијски писац је већ имао објављене збирке драма у „Лагуни”: „Маратонци трче почасни круг”, „Балкански шпијун” и „Сабирни центар”, те књигу „Двадесет српских подела” и недавно публиковану збирку песама „Ја то тамо певам”.

Ковачевић је аутор великог броја драмских дела у којима се бришу оштре жанровске разлике и долази до преплитања комедије карактера, комедије нарави, фарсе и драме у ужем смислу, као што је испреплетен и сам живот. Његове драме су игране у више од 80 страних позоришта.

„За разлику од Топаловића из ’Маратонаца’, који деценијама препродају исте мртвачке ковчеге, остајући у оквирима ситне фамилијарне мануфактуре, њихови блиски рођаци су јунаци комада ’Генерална проба самоубиства’”, описује драме позоришни критичар Владимир Стаменковић.

Ковачевић је такође писао сценарио за један од најбољих филмова у историји домаћег филма „Ко то тамо пева” Слободана Шијана, као и за „Андерграунд” Емира Кустурице, овенчан наградом „Златна Палма” 1995. године. Управник је Звездара театра на чијем се репертоару тренутно налазе управо његова дела, делом и у режији самог аутора попут „Генералне пробе самоубиства”, „Хипнозе једне љубави”, „Клаустрофобичне комедије”, „Кумова”. Чувени „Балкански шпијун” са успехом се игра на сцени Народног позоришта у Београду, као и „Урнебесна трагедија” и „Свети Георгије убива аждаху” у Атељеу 212, где је давно играна култна представа „Радован Трећи”, такође према комедији Ковачевића.

bottom of page