top of page

Ковачевићу награда палићког фестивала

Овогодишњи 29. Фестивал европског филма на Палићу биће одржан од 16. до 22. јула и град и организатори се већ увелико припремају за велику светковину филма. Познати су и овогодишњи лауреати награде „Александар Лифка”.



Ово признање у категорији домаћих аутора додељено је Душану Ковачевићу, писцу, сценаристи и редитељу, за изузетан допринос филмској уметности. Од страних аутора награда је додељена Мишелу Азанависијусу, француском редитељу, сценаристи и продуценту. По други пут додељена је награда „Александар Лифка” за ствараоца из региона и примиће је глумац и редитељ Игор Гало из Хрватске.


Душан Ковачевић је вероватно наш најуспешнији драмски писац, а реплике његових филмских и позоришних јунака препознају се и широко цитирају. У београдским позориштима његове представе су одигране више од три хиљаде пута, написао је и 11 сценарија за вишеструко награђиване филмове као што су „Подземље” у режији Емира Кустурице, „Ко то тамо пева” у режији Слободана Шијана, или „Балкански шпијун”, који је и режирао.


Мишел Азанависијус познат је по филмовима „ОЦЦ117: Каиро, гнездо шпијуна” и наставку „ОЦЦ117: Изгубљени у Рију”, који су остварили велики успех на благајнама. За филм „Уметник” који је радио готово као неми филм у црно-белој техници, награђен је наградом„Оскар”, наградом БАФТА и наградом „Цезар” за најбољу режију.


Игор Гало је до своје 30. године остварио већ 10 филмских улога, од тога шест носећих, играо је у филмовима „Валтер брани Сарајево”, „Мост”, „Машкарада”, „Послијеподне једног фазана”, последњих година и сам се посветио снимању филмова и документарног материјала.


У главном такмичарском програму ове године нашло се 12 филмова по избору селектора Николаја Никитина, који се након паузе од неколико година поново враћа на палићки фестивал. У званичној селекцији су филмови „Рабије Курназ против Џорџа Б” редитеља Андреаса Дресена, „Страхиња Бановић” у режији Стефана Арсенијевића, „Не” Дитриха Бругемана, „Нежно” Ласла Чуја и Ане Немеш, „Римини” редитеља Улриха Зајдла, „Лепе деведесете” Лоренца ди Амика де Карваља, филм „Мука ми је од тебе” Кристофера Борглија, „Девојачки филм” у режији Али Хапасало, „Магнетна резонанца” Кристијана Мунђиуа, „Близу” Лукаса Донта, „Пушење изазива кашаљ” Квентина Дупијеа и „Рез” Мишела Азанависијуса.


О наградама „Златни торањ”, „Палићки торањ”, као и специјалној награди жирија, одлучиваће Мајкл Џејмс Макмахон и Катриел Шори, продуценти, Катарина Радивојевић, глумица, и Лорна Ти, продуценткиња, селекторка и кустоскиња.


Пажњу публике привлачи и селекција „Паралеле и судари”, чији избор је ове године начинила Јулија Синкевич, која је била и генерални продуцент Међународног филмског фестивала у Одеси. У програму „Паралеле и судари” биће приказани филмови „Тиха земља” Агњешке Вошчинске, „Глупаци” Томаша Василевског, „Границе љубави” Томаша Винског, „Визија лептира” Максима Наконечнија, „Играни филм о животу” Довил Шарутит, „Анадолски леопард” Емреа Кајиса, „Биоскоп Сабауа” Орита Фоукса Ротема, „Влажни песак” Елене Навериани, „Избрисати Франка” Габора Фабрицијуса и „Стриц” Давида Капаца и Андрије Мардешића.


Ове године у фестивалском програму у „Фокусу” су филмови украјинских стваралаца, биће одржан и програм „Нови мађарски филм” , програм „Словенија у фокусу”, као и селекција еколошких филмова, те програм „Млади дух Европе”. Такође, у част добитника награде „Александар Лифка” биће приказани и избори њихових филмова. Укупно 130 филмова из читаве Европе у 15 фестивалских селекција и програма. Осим тога, фестивалска позорница, велики број гостију и новинара прилика је и за представљање нових књига везаних за филмску уметност, округлих столова о екологији и промоцију сродних фестивала.


Пре него што почне приказивање филмова у главној такмичарској селекцији на Летњој позорници у палићкој шуми, као и бројних пратећих програма на неколико места у граду и на Палићу, у центру града је програм „загревања” за фестивал (од 9. до 13. јула), када ће се на платну на Тргу слободе приказивати неки од најбољих филмова из последње деценије.


Хрватско-српски филм „Стриц”, у ком насловну улогу игра Предраг Мики Манојловић, биће премијерно приказан у Србији на 29. Фестивалу европског филма на Палићу, 21. јула у 19.00 часова у Биоскопу „Абазија” на Палићу, у такмичарској селекцији „Паралеле и Судари”.


„Стриц” је овог месеца имао светску премијеру на 56. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, где је освојио Специјално признање које додељује жири новог такмичарског програма „Проксима”. Како су истакли чланови тог жирија у свом образложењу, реч је о узнемирујућем дебију који балансира на ивици гротеске и трилера.


Редитељи и сценаристи филма су Андрија Мардешић и Давид Капац, а главне улоге уз Микија Манојловића тумаче Ивана Рошчић, Горан Богдан и Роко Сикавица. Директор фотографије је Милош Јаћимовић, српски сниматељ познат по доприносу награђиваним домаћим филмовима „Тилва Рош” и „Оаза”.


Продуценти филма су Иван Келава и Томислав Вујић („Eclectica”, Хрватска), а копродуцент је Милан Стојановић („Sense Production”, Србија).

bottom of page