top of page

Комесар за Роме уцењивао сународнике?

У медијима су се ових дана појавили снимци говора владиног комесара за питања Рома, које опозиција тумачи као отворену предизборну кампању за рачун Фидеса, кроз претње, уцене и обећања припадницима ромске популације.


На првом снимку који је процурео у јавност, чује се комесар за Роме Орбанове владе Атила Стојка нуди радне уговоре за представнике Рома који су „у кругу“ у замену за "политички и професионални учинак". Он тврди и да као службеник МУП-а „зна много ствари о свима“. Делове његовог говора објавио је левичарски дневник "Непсава".


Након тога појавио се још један снимак, на којем се поново чује Атила Стојка како обећава бенефиције за оне који су „у овој породици“, додајући и да „у влади постоји изрека: ако си део породице, третирају те заиста као део породице“. Поновио је и да он као службеник Министарства унутрашњих послова зна „све о свакоме, до најситнијих детаља“ и да Роми, уместо да узму огроман новац који им се нуди, "прихватају само мрвице". У другом случају, актуелни председник Националне ромске самоуправе (ОРО) тврди да га је Стојка уцењивао.


Након што су делови Стојкиног говора објављени у јавности, опозиционе странке су позвале на истрагу и одговорност, рекавши да је неприхватљиво да владин повереник покушава да подмити представнике Рома, а да при томе упућује и претње. Независни посланик Акош Хадхази је чак најавио да ће поднети пријаву полицији.


Реаговао је и министар унутрашњих послова, који је исткао да предизборна кампања није почела. Министар Шандор Пинтер је такође демантовао да Стојка може да зна све о свакоме јер, према Пинтеровим речима, он нема приступ таквим информацијама.



bottom of page