top of page

Коронавирус највише угрожава срчане болеснике и дијабетичаре

Kинески Центар за контролу и превенцију болести објавио је највећу студију од избијања епидемије коронавируса, у којој су болесне и старије особе означене као најризичније групе.

Према студији, укупна смртност од коронавируса је 2,3 одсто, док је у најпогођенијој провинцији Хубеи смртност 2,9 одсто, преноси Би-би-си. У студији се наводи да је 80 одсто случајева коронавируса класификовано као благо, као и да је прерано да се каже да ли је избијање вируса достигло врхунац.


Студијом Центра обухваћено је 72.314 случајева широм Kине до 11. фебруара, укључујући потврђене, сумњиве и асимптоматске случајеве коронавируса. Утврђено је да је највећа стопа смртности међу онима са навршених 80 година и старијима. Додаје се да није било смртних случајева међу децом до девет година, док је код одраслих до 39 година стопа смртности 0,2 посто.


Око 80 одсто случајева инфекције класификовано је као благо, 13,8 одсто као озбиљно, а само 4,7 одсто као критично. За особе у четрдесетим годинама стопа смртности износи 0,4 одсто, у педесетим 1,3 одсто, шездесетим 3,6 одсто, седамдесетим 8 одсто, а закључено је и да су угроженији мушкарци, са стопом смртности од 2,8 одсто, док је код жена стопа смртности 1,7 одсто.


Од постојећих болести које угрожавају зараженог пацијента, на првом месту су кардиоваскуларне, а прате их дијабетес, хронична респираторна болест и хипертензија.


Студија је урађена на основу 45.000 случајева коронавируса. У извештају кинеског Центра за спречавање и контролу болести Светској здравственој организацији даје се јаснија слика о избијању болести, како се развијала и у ком правцу се кретала, изјавио је директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејсус. Он је на конференцији за новинаре рекао да је још увек рано рећи да ли ће се пад броја нових случајева наставити. "Сваки сценарио је и даље на столу", рекао је Гебрејсус.

bottom of page