top of page

Корупционашка афера у градској управи?

Уговор будимпештанске транспортне компаније (БКВ) о изнајмљивању аутобуса од фирме сумњивог порекла, више није актуелан, изјавио је градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ, пошто је откривено да је сумњива "офшор" компанија, повезана са његовом заменицом, победила на тендеру.



Како је утврђено, сумњива фирма са којом је требало да буде склопљен посао, повезана је са заменицом градоначелника, из редова социјалиста, Катом Туто, а власник је њен бивши партнер, милијардер Тамаш Леистингер. Пошто је овај случај покренуо сумње у корупцију, Карачоњ сада инсистира на томе да се не закључују уговори са компанијама страног порекла.


Економски портал Мфор је први, средином новембра, открио сумњиву позадину ове приче, тако што је утврђено да је споменута компанија регистровала једног запосленог, и то само недељу дана пре објављивања тендера. Седиште компаније је на Кипру, а фирма је повезана са Тамашем Леистингером, бившим партнером Кате Туто. Провладина Хир ТВ је открила је да та компанија нема аутобусе за изнајмљивање.


Тамаш Леистингер је познати бизнисмен, сарадник бивших левичарско-либералних влада, наводно са низом сумњивих послова из тог времена. Убрзо након промене владе, међутим, успео је да развије добре односе Фидесом, наводно великим делом због његове одлуке да се укључи у подршку фудбалским пројектима и већ дуже време помаже један од најпопуларнијих мађарских фудбалских клубова - Diósgyőri VTK.


Одмах након откривања сумњиве позадине планираног посла, градоначелник Карачоњ и руководство главног града почели су да трпе оштре критике Фидеса и централне владе, који су градско руководство оптужили за корупцију. У међувремену, Ката Туто је негирала своју било какву везу са овим случајем.


Јуче је градоначелник затражио да БКВ не потписује уговоре о закупу аутобуса са страним компанијама, рекавши да су ревизије показале да су јавне набавке спроведене у складу са релевантним прописима, а да је најбоља понуда изабрана је у отвореном поступку. Карачоњ се такође осврнуо на закон који је донела влада Фидеса, а који каже да ниједан подносилац захтева не може бити искључен због офшор позадине, додајући, међутим, да је градским компанијама наложио да искључе било коју офшор компанију из јавних набавки.


Међутим, Фидесови политичари су одмах затим показали доказ о већ потписаном уговору, за који је Карачоњ претходно рекао да га неће потписати, па су БКВ и канцеларија градоначелника били приморани да дају додатна објашњења. Према саопштењу БКВ-а, иако је поступак јавне набавке за изнајмљивање шест половних аутобуса вођен на законит начин, уговор је отказан. Прегледавши документацију, надзорни одбор превозничког предузећа утврдио је да је читав поступак спроведен у складу са релевантним законима, као и прописима о јавним набавкама компаније. Иако је споразум био потписан са најбољим, већ 30. октобра је раскинут, саопштио је БКВ.


Ово је накнадно потврдио и кабинет градоначелника, саопштењем да је "сумњиа компанија званично одустала од споразума, и тиме га поништила".

bottom of page