top of page

Крагујевцу прети ванредна ситуација

Уколико у наредним данима буде десеторо и више оболелих дневно, у Крагујевцу ће бити проглашена ванредна ситуација и биће предузете све мере како би се сузбило ширење пандемије, поручује градоначелник Радомир Николић који руководи радом кризног штаба.



Први налет короне Крагујевац је издржао на ногама и тај иницајални удар се завршио са укупно 68 инфицираних вирусом корона. Сада је, међутим, ситуација куд и камо озбиљнија, пошто је за последњих 17 дана, у другом кругу короне, откривено 77 случајева заразе.


– Изгледа да смо заборавили шпански и италијански сценарио јер смо добро прошли у првом таласу. Али, уколико се овај тренд настави и у наредна два до три дана буде евидентирано десет и више оболелих дневно, надлежни органи ће прихватити препоруку епидомиолога из кризног штаба и прогласити ванредну ситуацију. Предузећемо све могуће мере како би се сузбио ризик од ширења пандемије, а то, између осталог, подразумева забрану скупова у затвореном простору и одлагање масовних прослава као што су свадбе и матуре. Разумем шта значи женити сина или удавати ћерку, али мислим да ће људи схватити какве последице могу да буду. Боље је сачекати неко срећније време, него да буде десет или двадесет жртава епидемије у наредним месецима – каже Николић.


Колико је ситуација озбиљна говори и то да је републички кризни штаб детектовао Крагујевац као једно од потенцијалних жаришта заразе, са укупно 145 оболелих од проглашења пандемије. У озбиљном проблему је, заправо, цео Шумадијски округ, пошто се корона појавила у Лапову и Книћу, варошицама у којима није било инфицираних у првом налету короне. Сада у тим местима има укупно шесторо оболелих. И Топола је дуго одолевала, али  у тој општини  је сад откривено седам случајева заразе, у Баточини четири, у Рачи 12, а предњачи Аранђеловац са укупно 18 инфицираних становника.


У ковид лабораторији „Крагуј” овдашњег Института за јавно здравље, који је надлежан за Шумадијски округ, дневно се узима око 200 брисева потенцијално заражених. Обављају се тестирања, али се узорци шаљу и у Београд. Последњих дана било је извесних проблема, каже директор крагујевачког института Драган Васиљевић, објашњавајући да постоји извесна разлика између начина узоркавања и тестирања у кинеској лабораторији „Ватрено око”.


– Технологије нису до краја сродне, али то није велики проблем и решићемо га за пар дана у сарадњи са институтом „Торлак” чији брисеви могу да се очитају и у „Ватреном оку”. Морамо бити опрезни и концентрисани, јер је и корона упорна – упозорава директор Васиљевић.


У Клиничком центру „Крагујевац”, у коме се лече оболели од короне из неколико округа централне Србије, тренутно су хоспитализована 44 пацијента, а седморо је у тешком стању и они су прикључени на респираторе. У овој здравственој установи збрињавају се и пацијенти из Новог Пазара, који је, такође, једно од жаришта инфекције.


– Добро смо организовани, на располагању су четири клинике и две јединице интензивне неге са капацитетом за пријем око 250 заражених пацијената – наводи директор КЦ „Крагујевац” Предраг Саздановић.


Према информацијама које смо добили у градском кризном штабу, већина заражених Крагујевчана присуствовала је  спортској манифестацији или била на некој великој прослави, не само у Крагујевцу, већ и у Београду. Зато је међу инфициранима највише оних узраста између 25 и 35 година, а потврђено је да је вирусом заражена и једна васпитачица у градском обданишту „Црвенкапа”.

bottom of page