top of page

Крајња десница за још једно министарство

Крајње десничарска партија Наша домовина, инсистира на формирању Министарства за националну политику, каже Барна Барта, високи функционер те партије.


Барта је рекао да влада „не реагује на одговарајући начин на непријатељске изјаве о етничким Мађарима који живе ван граница земље". Као пример, навео је „десетине непријатељских мера које је румунска влада предузела ове године, укључујући преузимање од стране државе збирке природних наука старе близу 300 година из мађарске школе у ​​Нађењеду (Аиуд ) и неоправдано одузимање дозволе за рад Католичког лицеја у Таргу Мурешу".


Он је такође указао на "хистерични испад" румунског министра спољних послова након што је мађарска председница Каталин Новак рекла да је представљање свих Мађара њен приоритетан задатак.


Барта је критиковао украјинског амбасадора у Мађарској због тога што је уметника који је раније наступао у Мариупољу уклонио са програма у Будимпешти. Он је позвао амбасадора да „интервенише у понашању украјинске заједнице од 5.000 до 7.000 људи у Јазберењу“, насељу на истоку земље, „јер су неке делове града учинили практично ненастањивим“. Реч је о насељу које је углавном настањено Ромима, од којих се многи изјашњавају као Украјинци.

bottom of page