top of page

Кривична пријава због уништавања Колубаре

Полицијска станица у Мионици поднела је у уторак кривичну пријаву против власника фарме у мионичком селу Радобић због постојања основа сумње да је испуштањем отпадних вода директно у речно корито Колубаре извршио кривично дело загађење животне средине и проузроковао уништење животињског света великих размера, саопштило је Основно јавно тужилаштво у Мионици.


У саопштењу се наводи да су поводом еколошког инцидента, тровања велике количине рибе у Колубари 14. јула, одмах предузете службене радње које не трпе одлагање. Полиција је по налогу тужилаштва извршила увиђај, на место испуштања отпадне воде изашао је и јавни тужилац, надлежни инспектори, представник Агенције за заштиту животне средине и представници корисника рибарског подручја. Основно јавно тужилаштво је саопштило да су предузете доказне радње ‒ узорковање воде и изузимање угинуле рибе ради утврђивања узрока угинућа.


Као што је „Политика” већ објавила, огромна количина рибе отрована је у Колубари низводно од Диваца код Ваљева, пошто су у реку испуштене штетне материје. Мештани који живе уз реку, у суботу ујутру су затекли грозан призор, на хиљаде угинулих риба које плутају водом.


Према речима Огњена Крнетића, рибочувара рибарског подручја Колубара и Сава, којим управља фирма „Касини фишинг” из Ариља, такав помор рибе у Колубари до сада није забележен. У недељу су рибочувари заједно са мештанима и риболовцима сатима вадили угинулу рибу из реке и на делу тока краћем од стотину метара, код села Веселиновац, сакупили преко 250 килограма угинуле рибе коју су предали на уништење. То је био само део страдале рибе, јер је, како се претпоставља, вода загађена у току дугом неколико километара.

bottom of page