top of page

Кустендорф у "онлајн" варијанти

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан од 22. јануара до 25. јануара 2021. године. Због здравствене ситуације у свету, фестивал неће бити одржан на Мећавнику као до сада, већ ће моћи да се прати искључиво на веб адреси kustendorf.online, најавили су организатори.


Млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег Кустендорфа. У оквиру фестивала, као специјална посластица за све љубитеље филмске уметности, биће приказани разговори оснивача фестивала Емира Кустурице са свим учесницима фестивала ‒ са ауторима чији се филмови приказују у оквиру такмичарског и програма „Савремене тенденције”.


Такмичарски програм 14. Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф ће се састојати од двадесет два краткометражна филма домаћих и иностраних аутора.

За фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Пољске, Белгије, Србије, Аустрије, Азербејџана, Бугарске, Северне Македоније, Немачке, Русије, Румуније, Данске, Ирана, Израела, Киргистана, Црне Горе, Узбекистана и Француске.


Међународни жири чине: Алиће Рорвахер, награђивана италијанска редитељка, глумац Мики Манојловић и Бруно Таријер, сниматељ и дизајнер звука из Француске. Награду „Вилко Филач” за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.


На конкурс је стигло 439 филмова. Изабрани филмови одражавају поетичност и разноликост читаве продукције, а издвајају се по стилу и аутентичном погледу на свету. Такмичарски програм 14. Кустендорфа чиниће 18 играних, два документарна и два анимирана краткометражна филма.


У „Савременим тенденцијама” биће приказани: добитник специјалне награде жирија Венецијанског филмског фестивала, филм Андреја Кончаловског „Драги другови” , филм „Венди” редитеља Бена Зејтлина, затим добитник награде филмских критичара на филмском фестивалу у Венецији „Госпођица Маркс” редитељке Сузане Никијарели и филм „Каменоломац” редитељског двојца који чине Ђанлука и Масимилијано де Серио.


У оквиру програмске целине Ретроспектива великана биће приказане четири епизоде серије „Била једном једна земља” Емира Кустурице, програм посвећен америчкој глумици Феј Данавеј, као и последњи филм прослављеног редитеља Ким Ки Дука „Растварање”, који ће пратити разговор Емира Кустурице са Динаром Жумагалијевом која је продуцирала овај филм и у њему играла главну улогу.

bottom of page