top of page

Лажне вести створиле редове на пумпама

Током последњих неколико дана дошло је до масовне хистерије на мађарским бензинским пумпама, које су покренуте лажним вестима да ће престати ограничење цена горива. Огроман број возача преплавио је бензинске пумпе током викенда у нади да ће добити гориво по цени од 480 форинти (1,16 евра).



Како преноси РТЛ, дугачке колоне формиране су на бензинским пумпама од петка поподне, када се појавила лажна вест о наводном престанку ограничења цена. Према недавним извештајима из владе, Орбанов кабинет је продужио горњу границу цена горива до 31. децембра.


Лажна информација је брзо изазвала несташицу горива широм земље, тако да је много људи остало празних резервоара за викенд. Узнемирени купци возили су се од станице до станице, у жељи да нађу неколико литара бензина, али су њихови напори углавном били узалудни.


Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера, изјавио је да ће, ако мађарска рафинерија МОЛ не буде у стању да обезбеди довољну количину горива, влада морати да предузме даље мере. Он је рекао да је ситуација прилично забрињавајућа, јер ће се земља суочити са озбиљном кризом у погледу снабдевања горивом уколико се не изврше хитне промене.


Из МОЛ-а није било јасног одговора да ли могу да обезбеде довољно горива, већ су одговорили да сви њихови запослени раде на том питању у пуном капацитету.


Иако је Мађарска изузета од бриселских нафтних санкција, ситуација се ипак компликује. Санције ће онемогућити пословање МОЛ-ових рафинерија у Сазхаломбати и фабрике у Братислави, које не смеју да послују. Додатну опасност представљају руске претње обуставом испорука горива, које би приморале Мађарску да пређе на поморски транспорт.


Проблем са ограничењем цене горива је што та мера ствара проблеме у ланцу снабдевања, пошто нико не продаје гориво тако јефтино као МОЛ, тако да цео процес постаје неодржив. Према мишљењу стручњака за енергетику, ограничење цена је требало одавно да буде укинуто, да би се одржала стабилност снабдевања земље.

bottom of page