top of page

Легат Светлане Бојковић у "Адлигату"

Филмска, позоришна и телевизијска глумица Светлана Бојковић одлучила је да своју уметничку, глумачку заоставштину поклони Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат”, саопштено је из овог удружења.


Поклон ће обухватати глумачке на-граде, личне предмете, архивску и библиотечку грађу, као и изабране комаде намештаја из стана познате и цењене глумице.


Према речима Виктора Лазића, пред-седника „Адлигата”, под кровом овог удружења отворени су Музеј књиге и путовања и Музеј српске књи-жевности, а формира се посебан кутак намењен позоришту и филму. Ту су већ легати Ружице Сокић, Ивана Бекјарева, Павла Вуисића и других.


Светлана Бојковић је дипломирала на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду 1970. године. Каријеру је почела 1967. године, филмом „Једног дана мој Јамеле”, да би десет година касније остварила свој највећи успех на филму, захваљујући улози у социјалној драми „Пас који је волео возове”. Остварила је велики број улога у позоришту, на филму и на телевизији.


Добитница је готово свих важнијих глумачких награда које ће сада подарити за свој легат у удружењу „Адлигат”. Између осталог она је прва добитница награде „Велика Жанка”, добила је награде „Добричин прстен”, „Павле Вуисић”, „Златни ћуран”, Нушићеве награде, Статуете „Јоаким Вујић”, Октобарске награде града Београда за развој уметности, Златне арене за најбољу женску улогу на Филмском фестивалу у Пули, две Статуете „Ћуран”, Стеријине награде и многе друге.

bottom of page