top of page

„Лицидерско срце” окупља децу из региона

Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце” биће одржан, под покровитељством председника Србије, од 15. до 19. августа у Ужицу, Златибору и Вишеграду, уз учешће око хиљаду деце и младих из 11 европских земаља, најавили су организатори.



Представница организационог одбора фестивала из ужичког удружења „Ера” Иван Цветковић је на конференцији за новинаре истакла да је „Лицидерско срце” – једна од највећих дечијих фолклорних манифестација у овом делу Европе, чије ће 14. издање окупити децу из Мађарске, Бугарске, Украјине, Мексика, Словачке, Чешке, Турске, Грчке, Словеније, Републике Српске и Србије.


Према њеним речима, „Лицидерско срце” је од 2009. године довело око 11.000 деце са пет континената у Ужице. „То говори колико је овај фестивал велики, али и колико желимо да растемо и даље”, рекла је Цветковићева, преноси Танјуг.


Према њеним речима, фестивал ће поред фолклорних концерата обиловати бројним пратећим садржајима попут фолклорних и грнчарских радионица, изложби народних ношњи и посета најзначајнијим туристичким локалитетима.


„Лицидерско срце” ће се одвијати на локацијама у Србији и Републици Српској које су лепе и организатори нису могли да се скрасе само на једном месту, истакла је Цветковић, која је нагласила да је дугогодишња подршка председника Србије „ветар у леђа” и показује да су на правом путу којим треба да наставе.


Саветник председника Србије Дејан Савић је истакао да је Вучић прихватио и ове године да буде покровитељ „Лицидерском срцу”, приметивши да је током његовог покровитељства манифестација „постала једна водећих ове врсте не само код нас него и у региону”.


„Ми баштинимо предивну традицију у културно-уметничком аматеризму. Моју каријеру сам започео у хоровима при КУД-овима и знам колико то много значи, колико позитивног утицаја чини овој сјајној омладини”, навео је Савић.


Приметивши да је то манифестација која има сјајне организаторе, чврсте финансијере и логистичку подршку, Савић је истакао да „Лицидерско срце” „дефинитивно данас представља најлепшу слику Србије”.

Савић је додао да са Вучићем обилази манифестације по Србији и посматрају где постоји потреба да се председник појави као покровитељ и спиритус мовенс у настојању да ће се развити у нешто у шта се развило „Лицидерско срце”.

„Нама је неопходно да покажемо да култура није привилегија само великих градова, да култура и уметност морају равноправно да буду заступљени по разноразним крајевима наше земље. Овај фестивал окупља све што представља основне чиниоце националног идентитета, омладину, традицију...”, навео је Савић.

Организатори су на конференцији у знак захвалности на подршци уручили плакету фестивала и урамљени знак „Лицидерског срца” Савићу.

Савић је у име председника Вучића примио плакету „Лицидерског срца” које су у знак захвалности доделили организатори манифестације.

Фестивал организује Удружење грађана „Ера” из Ужица, а суорганизатори су Град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Туристичка организација Златибор. Фестивал подржава Министарство културе и информисања, као и Министраство правде Србије.

Изасланик градоначелнице Ужица Ратко Трнчић истакао је да је „Лицидерско срце” једна од великих градских манифестација коју ће „град убудуће да подржава финансијски и учествује у организацији”. Он је подсетио да манифестација има и хуманитарни карактер захваљујући акцији „Лицидерско срце деци”.

У име Представништва Републике Српске Борислав Максимовић је истакао да „Лицидерско срце” спој младост и изаједничке игре и да представља „најбољи начин да се промовише српска култура”.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић је оценио да је „Лицидерско срце” светски фестивал а да „Дрину треба посматрати као артерију која повезује”, док је представник Туристичке организације Златибора Миљко Радишић додао да им је као једној од најпосећенијих туристичких дестинација у земљи драго што су „и ове године партнери на овом великом пројекту”.

Као најава „Лицидерског срца” вечерас ће од 18:30 бити одржан краћи дефиле младих фолклораша од Змај Јовине до палате „Албанија” у Београду, који ће извести и краћи програм на Тргу републике од 19:00.

bottom of page