top of page

Масовне туче миграната у два центра

После две масовне туче које су се у недељу и понедељак догодиле у београдском мигрантском центру у Крњачи и војном објекту у Обреновцу, у Комесаријату за избеглице и миграције кажу да очекују од надлежних да све виновнике немира у поменутим центрима процесуирају према закону који важи у овим ванредним околностима. Такође су саопштили да ни убудуће неће толерисати кршење одредби ванредног стања унутар центара.



Комесаријат је захвалио Министарству одбране и Министарству унутрашњих послова чији су припадници брзо и ефикасно реаговали и спречили даље сукобе. Они су уверени да ће и у будућности, заједничком и координисаном акцијом, спречити појаву било које непожељне ситуације у центрима у време ванредног стања.


– Услед карантина у ком се мигранти налазе, очекиван је пораст напетости, тензија и нервозе у центрима, а то, међутим, није ни разлог ни оправдање за кршење одредби ванредног стања, које у ситуацији велике опасности по здравље становништва морају да поштују сви – наведено је у саопштењу Комесаријата за избеглице.


Због пандемије вируса корона мигранти у Србији се већ више од три недеље налазе у потпуној изолацији од окружења, а у неким центрима то је и дуже од месец дана, потврдио је за београдску „Политику” Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције. Он није хтео да коментарише туче међу у Обреновцу и Крњачи, јер се комесаријат, како каже, саопштењем обратио јавности.


Цуцић је објаснио да се у прихватним центрима тренутно налази око 8.700 миграната и да ниједан досад није заражен ковидом 19. Додаје да у центре нико не може да уђе и из њих да изађе, јер сматра да је то једини начин да се мигранти заштите.


– Прихватни центри у Србији су херметички затворени и више од месец дана и у њих нико не може да уђе, нити из њих да изађе. То што нико није заражен доказ је да је изолација најбоље решење. Нови мигранти који илегално уђу у нашу земљу, као и они који побегну из прихватних центара, смештају се у посебне центре у Миратовцу и Моровићу, где ће остати до краја ванредног стања. Њима је забрањено мешање са мигрантима у осталим прихватним центрима како би се спречило ширење новог корона вируса – појашњава Цуцић.


Како је пренето у јавности, у Крњачи су се мигранти најпре међусобно потукли, а потом напали раднике обезбеђења и припаднике Војске Србије. Војници су онда, како се незванично сазнаје, употребили ватрено оружје, испаливши четири пројектила у ваздух, а повређених у овом инциденту није било.


И у војном објекту у Обреновцу масовну мигрантску тучу смириле су војска и полиција, а у јавности је било речи да је тамо смештено 1.060 миграната из Авганистана, Пакистана, Ирака и да чарке међу њима нису никаква новост.

bottom of page