top of page

Мађари пријављују кршења спорног закона

У Мађарској је од усвајања контроверзног закона којим се забрањује "промовисање хомосексуалности међу малолетницима" број притужби грађана националном медијском регулатору повећан седам пута.


Национално регулаторно тело за медије и инфокомуникације (НМХХ) је од јуна примило 70 пријава наводног кршења медијских одредби о заштити малолетника, пренео је "Мађарски глас". То је готово седам пута више у поређењу са само 10 случајева у вези са заштитом малолетника у истом периоду 2020. године. То је покренуло спекулације да је нови закон допринео драстичном повећању броја пријава, преноси бриселски портал Еурактив.


Закон, усвојен у парламенту средином јуна, забрањује садржаје намењене малолетницима, који "промовишу или приказују хомосексуалност или промену пола".


Медијски савет НМХХ-а, који чине само кандидати владајуће партије, биће одговоран за примену нових одредби закона. Очекује се да савет у септембру објави упутство за прецизну примену тих одредби.


Европска комисија је оштро критиковала закон као дирскриминаторски и покренула правни поступак против Мађарске због његовог усвајања, али власти кажу да немају намеру да га повуку.

bottom of page