top of page

Мађари чисте језеро Међувршје

Чишћење Међувршја, једног од најлепших језера у Србији, чији већи део непосредно испод водене површине прекрива муљ, биће обављено наредних месеци, а управо се очекује долазак стручњака које је Мађарска ангажовала за реализацију овог пројекта, у склопу билатералног споразума две владе.



Данас се састала међуресорна владина радна група за уређење и развој Овчарско-кабларске клисуре, како би на редовној седници испратила реализацију приоритетних пројеката на овом подручју. Састанку су, поред представника локалних самоуправа Чачка и Лучана, присуствовали и представници Kабинета председнице владе Србије, министарстава из ресора туризма, екологије, инфраструктуре, Управе за шуме, ЈП Путеви, KУЈУ, ЈВП Србијаводе и Завод за заштиту природе.


Након састанка је саопштено да је, са аспекта одрживости, један од најзначајних пројеката капитални пројекат измуљавања и ремедијације језера Међувршје, који се реализује у склопу билатералног споразума влада Мађарске и Републике Србије, у области инфраструктурних пројеката.


– У току јуна се очекује долазак стручњака које је мађарска страна ангажовала за реализацију овог пројекта. Он има вишеструки значај, пре свега за заштиту од поплава, побољшање биодиверзитета, али и за производњу енергије. Договорено је да ускоро креће и редовно чишћење траве и трске на језеру – речено је.


Прецизирана је и реализација и других важних пројеката.

– Изградња Рехабилитационог центра у Овчар Бањи, у склопу Опште болнице Чачак, Природњачког центра, стакленог видиковца на Kаблару, као и набавка еколошког катамарана за крстарења језером Међувршје и обиласке средњовековних манастира тзв. српске Свете Горе, помоћи ће развоју здравственог и еколошког туризма, као и економском оснаживању локалног становништва. На састанку су договорене и активности за санацију висећих пешачких мостова, изградњу улазних капија у предео посебних одлика, приступних саобраћајница и мостова на подручју Овчар Бање, тј. на територији општине Лучани и града Чачка.


У току је успостављање туристичког бренда подручја, у складу са новим визуелним идентитетом Србије као туристичке дестинације. На амфитеатру у Овчар Бањи, током летње сезоне биће организован широк спектар популарних, класичних и духовних програма.

bottom of page