top of page

Мађарска банка финансира Ле Пенову

Странка радикалне десничарке Марин ле Пен добила је за предизборну кампању зајам од преко 10 милиона евра од једне мађарске банке, објавили су поједини медији. Шеф кабинета премијера не види ништа лоше у томе и указује на основна начела ЕУ, попут слободе протока услуга. Опозициони политичари, међутим, критикују владу јер „финансира крајњу десницу“.


Виктор Орбан и Марин ле Пен

Према француском РТЛ-у, неименована мађарска банка дала је кредит од 10,6 милиона евра за Марин Ле Пен, кандидаткињу француског радикално десничарског Националног скупа (бивши Национални фронт), у циљу њене председничке кампање. Извори РТЛ-а одбили су да открију име банке, а један од саговорника рекао је да је постојао посредник који је посредовао у договору, али који није политичар.


Раније је неколико француских медија објавило да је Ле Пенова тражила кредит од неколико француских и европских банака, али да је свуда била одбијена. Она је, како се наводи, користила руски кредит за кампању 2017, што је довело до великог скандала у Француској.


Медији указују на одличне односе и сарадњу Виктора Орбана и Марин ле Пен. У новембру је француска политичарка посетила Будимпешту, где је дочекана на веома високом нивоу, а пре неколико дана поново се срела и разговарала са мађарским премијером, на скупу десничара у Мадриду.


У одговору на питање о овој теми, на свом редовном брифингу за штампу, шеф премијеровог кабинета Гергељ Гуљаш најпре је демантовао ту информацију, али је касније рекао да „није знао за договор". Он тврди да је проверио француски закон и открио да ће француска држава надокнадити трошкове кампање "онима који добију чак и само делић онога што би Ле Пенова сасвим извесно имала у џепу после избора, што значи да би такав уговор био добар за све банке у Европској унији". Он је такође нагласио да је слобода протока услуга једно од основних начела ЕУ.


„Крајње десничарска алијанса, чији је циљ да ослаби ЕУ, а која служи Путиновим интересима, опет је на делу“, прокоментарисала је споменути аранжман посланица Европског парламента из редова опозиционог Моментума, Каталин Чех. Она је подсетила да је раније у игри био руски кредит, који је помогао кампањи Ле Пенове.


„Да ли сада планирају да финансирају европску крајњу десницу преко Мађарске, тј. преко Фидеса?“, упитао је Јобиков посланик Мартон Ђенђоши.


Према најновијим француским анкетама (анализа портала Политико), актуелни председник Емануел Макрон води (24%), Ле Пенова је друга (17%), док је десни центар Валерија Пекреса на трећем месту (16%). Други кандидат радикалне деснице, Ерик Земур, који је такође недавно посетио Орбана у Будимпешти, има наклоност 13% анкетираних грађана.

bottom of page