top of page

Мађарска влада захвална Хрватској

Мађарска и Хрватска снажно се ослањају једна на другу и негују обострано корисну сарадњу, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто, после састанка са својим хрватским колегом Горданом Грлићем Радманом у Будимпешти.


„Обе земље су чврсто укорењене у изворним европским вредностима, које бисмо могли назвати и хришћанским. То је вероватно био разлог зашто се Хрватска није придружила клеветничкој кампањи против Мађарске након што је Будимпешта усвојила закон о заштити деце”, рекао је Сијарто, позивајући се на тврдње ЕУ да мађарски закон дискриминише ЛГБТ популацију.


„Министри спољних послова неколико земаља иницирали су заједнички документ у којем се тражи од Мађарске да дозволи невладиним организацијама у мађарским школама и вртићима да се тамо баве сексуалном пропагандом. Хрватска се није придружила тој иницијативи, на чему смо јој захвални“, рекао је Сзијарто.


Што се тиче енергетске сарадње, он је рекао да Мађарска има интерес за терминал за течни природни гас, планиран на острву Крк. Терминал би Мађарској омогућио диверзификацију извора снабдевања, што је примарни циљ енергетске безбедности, рекао је он. То је, према његовим речима, први уговор о куповини гаса који Мађарска закључује са другим партнерима осим Руске Федерације. Планирано је да нова траса снабдева Мађарску са 1,4 милијарде кубних метара природног гаса годишње у наредне четири године, а по милијарду кубних метара у наредне три године.


Следећи корак би могла бити трилатерална сарадња између Хрватске, Мађарске и Украјине, како би се обновили неки транзитни капацитети које Мађарска губи, јер руски Газпром прелази на јужну руту са своје изворне линије снабдевања кроз Украјину, рекао је он.


Сијарто је такође позвао на изградњу нових граничних прелаза, напомињући да тренутно Мађарска и Хрватска имају по један прелаз на сваких 50 километара. Мађарска ће свој аутопут М6 изградити до хрватске границе до 2024. године. Такође је започела изградњу моста преко Муре и планира још два прелаза, рекао је мађарски министар.

bottom of page