top of page

Мађарска водећа по поскупљењу хране

Статистички завод Европске уније, Евростат, објавио је данас забрињавајуће податке о поскупљењу хране у Мађарској, који је сврставају у сам врх листе чланица ЕУ у којима су повећања цена најдрастичнија.



Како се наводи у октобарском извештају Евростата о инфлацији, цене хране су прошлог месеца највише порасле у Мађарској, што је био случај и у септембру. На основу тих података, закључује се да је просечно повећање цена хране у Мађарској износило 45,2 одсто. У истом периоду је у Литванији, која је одмах иза Мађарске по поскупљењима, та стопа износила 33,3 одсто. Трећа је такође балтичка држава Летонија, са 30,5 одсто.


Занимљиво је да је исте податке објавио и мађарски Централни завод за статистику. Влада је на овај тренд реаговала тако што је увела нова ограничења цена хране, проширивши већ постојећи списак производа на јаја и кромпир. Орбанова администрација претходно је замрзла цене шећера, пшеничног брашна, сунцокретовог уља, свињског бута, пилећих прса, полуобраног крављег млека и пилећих леђа, на ниво од 15. октобра 2021.


Ипак, чини се да ограничавање горње границе цена не иде на руку тржишту и потрошачима, јер поједини значајни трговински ланци предвиђају несташицу хране већ за Божић. Опозиционе странке сматрају да је влада требало да се избори са инфлацијом тако што ће смањити ПДВ на најважније прехрамбене производе, уместо што им ограничава цене. Стручњаци кажу да трговци лако могу да заобиђу ту меру, тако што ће неке производе преименовати или подићи цене других артикала.


bottom of page