top of page

Мађарска добила само петину новца од ЕУ

Расподела средстава Европске уније за опоравак била је „изузетно гломазна и спора“, рекао је у Бриселу Михали Варга, мађарски министар финансија, оцењујући да је процена Европске комисије о досадашњем финансирању била "неразумно оптимистична".



Долазећи на састанак министара финансија и привреде ЕУ, Варга је рекао МТИ-ју да је искуство Мађарске са финансирањем опоравка било озбиљно проблематично, јер је додељена само једна петина средстава. Пет земаља чланица ЕУ тек треба да добије средства за опоравак, рекао је он, додајући да су конкуренција и економске могућности између земаља због тога озбиљно нарушене.


Министар је рекао да се задуживање у оквиру финансирања опоравка такође показало "незгодним" и да је само мали број држава чланица успео да искористи тај новац. Варга је указао на недостатак поверења у управљању програмом од стране Европске комисије, додајући да би „оваква врста заједничког задуживања била непотребна у будућности". Заједничко задуживање је, додао је, штетно утицало на способност земаља које самостално управљају својим јавним дугом и финансијама да приступе таквом тржишном финансирању.


Варга је рекао да су мађарске банке добро капитализоване и да је нови кредитни рејтинг показао да је мађарски банкарски систем јак. „Тренутна ситуација је нешто са чиме се можемо мирно суочити…“, рекао је он.

bottom of page