top of page

Мађарска квари ЕУ планове о ембаргу

Намеру Брисела да усвоји шести пакет санкција Русији и ембарго на нафту, закочила је Мађарска. Барел је, свеједно, поскупео на готово 116 долара. Брисел шаље смернице како да се руски гас плати рубљама, а да се не прекрше санкције уведене Москви. Струја је у Србији прва тема: министарка Зорана Михајловић поручује да је поскупљење неопходно како би ЕПС обезбедио производњу.



Изменама Уредбе о енергетски угоженим купцима требало би да од скупих киловата заштити 200 хиљада најсиромашнијих домаћинстава: три пута више него сада. Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић каже да је то неопходно, јер ЕПС-у треба виша цена струје како би набавио опрему и 2023. године поново могао да извози струју.

"Цена електричне енергије треба да се подигне, јер је то неопходно да бисмо помогли ЕПС-у да опстане. ЕПС-у треба новац, он тај новац узима кроз кредите, држава то гарантује, али му треба и цена електричне енергије. Да ли ће бити и када, Влада ће одлучивати о томе и Агенција за енергетику", поручује Михајловићева.

Колико ћемо плаћати гас зависи од исхода разговора о новом уговору са "Гаспромом". На европском тржишту расте неизвесност о питању снабдевања енергентима из Русије. Спекулише се да неке компаније гас већ плаћају рубљама, што и је услов Москве.

Европска комисија је саопштила да се рачунима у рубљама крше санкције. Ројтерс наводи да бриселске смернице које су дате чланицама 13. маја, указују да је могуће легално плаћање уз одређене услове.

"Дозволили су да европски добављачи гаса купују од 'Гаспрома': отворе два рачуна у 'Гаспром банци': један валутни, један у рубљама, што је аутоматска трансакција. То значи да Централна банка Русије није укључена у трансакцију, јер је под санкцијама. Двадесетак добављача из Немачке, Италије тако купују", објашњава др Исмаил Мусабеговић, професор Београдске банкарске академије. О нафтном ембаргу у Бриселу нема сагласности. Предлог је да се чланицама које траже изузеће од те санкције: Мађарској, Чешкој, Словачкој, Бугаској, одобри дужи прелазни период да је спроведу. Одлука о забрани увоза руске нафте највероватније ће сачекати Самит Европске уније 30. маја.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок истиче да је важно да све земље могу да зауставе увоз у исто време: "Немци знају да то није лако. Обавезали смо се да заједно припремимо и спроведемо тај ембарго. Мора бити одржив, да не би имао неиздрживе последице на европске земље", истиче Бербокова. Европа одустајући од руских енергената ради на своју штету, оцењује руски председник. "То је економски аутогол, самоубиство, али то је, наравно, унутрашња ствар европских земаља. Ми смо дужни да делујемо прагматично и штитимо сопствене економске интересе", каже Владимир Путин.

Сједињeне Америчке Државе најављују нове потезе: Европској унији ће, већ ове седмице на састанку министара финансија Г7, предложити да уведе тарифе на руску нафту, као увод до потпуног нафтног ембарга.

bottom of page