top of page

Мађарска ојачава, Словенија уклања ограду

Талас илегалне миграције је у успону и у Мађарској и у суседној Словенији, тврди мађарска влада, која као одговор на овај процес, појачава заштиту граница и ограду, за разлику од Словеније која је уклања.



У првих седам месеци ове године словеначке власти су ухапсиле 8.200 илегалних миграната у покушају преласка границе. Према подацима словеначког Министарства унутрашњих послова, ово је раст од осамдесет одсто у односу на исти период прошле године. Већина миграната је кренула из Авганистана, али је ове године значајно повећан број миграната са Кубе, Индије и Бурундија – земаља чијим грађанима није потребна виза за улазак у суседну Србију.


Ове године словеначка полиција привела је 130 особа осумњичених за трговину људима из 30 земаља, међу којима су већином држављани Србије. Повећан је и број лица која траже међународну заштиту – око 90 одсто приведених илегалних имиграната затражило је заштиту у Словенији. Међутим, већина напушта земљу пре окончања поступка азила.


Један од приоритета нове левичарске владе на челу са Робертом Голобом био је демонтажа ограде од жилет жице на граници земље са Хрватском, која је подигнута 2015. како би се зауставио ток миграција. Словеначка војска је у последње две недеље већ уклонила више од километар ограде. У објави на Фејсбуку. Чаба Деметер, државни секретар у кабинету премијера, претпоставио је да би "мађарска левица исто урадила на мађарско-српској граници, да је победила на изборима".


Премијер Виктор Орбан назвао је миграције једним од главних изазова Европе, у свом говору на летњем универзитету у Румунији, прошлог месеца. Не наводећи изричито Словенију, Орбан је рекао: „Постоји земља у којој је левица победила и где је једна од њених првих мера била демонтажа граничне ограде".


Влада у Будимпешти је прошлог месеца одлучила да у сарадњи са полицијом оснује граничне јединице са задатком да чувају безбедност грађана. На састанку кабинета за одбрану и борбу против миграција парламентарне групе Фидес, у пограничном градићу Реске прошлог месеца, Лајош Коша, председник Парламентарног одбора за одбрану и спровођење закона, рекао је да ће у првој фази 2.200 граничних стражара бити распоређено ради заштите мађарске границе, а у другој етапи њих 1.800.


Он је упозорио да мигранти који илегално прелазе границу постају све агресивнији и да не презају ни од оружаних напада на полицију и војнике, а да банде кријумчара људи и миграната пуцају једне на друге.

bottom of page