top of page

Мађарска још без одлуке о ширењу НАТО-а

Парламентарна већина одбила је у уторак предлог социјалиста (МСП), који су тражили да се гласање о чланству Финске и Шведске у НАТО-у обави одмах, наводи се у објави коју је на Фејсбук поставио предлагач Берталан Тот.



Да би нова држава чланица приступила НАТО-у, одлуку морају да ратификују све државе чланице алијансе, у својим парламентима. Како преноси портал 24.HU, осим Мађарске, Турска је једина чланица НАТО-а која још није ратификовала приступање две земље војном савезу.


Мађарска влада је пре два и по месеца поднела парламенту предлог за подршку приступању Шведске и Финске, али он још увек није стављен на дневни ред за усвајање, из разлога који за сада није познат.


Опозициона Социјалистичка партија намеравала је да убрза усвајање два предлога и затражила да се они ставе на дневни ред заседања парламента у уторак. Председник највишег законодавног тела Ласло Кевер је, како истиче МСП "то на своју руку одбио": "Када је МСП затражио гласање о том питању, он га је одбио заједно са посланичком већином Фидеса".


Из одељења за штампу Мађарског парламента, претходно су за Телекс најавили да је гласање о чланству две земље у НАТО-у предвиђено за јесењи циклус заседања, али нису могли да потврде када ће се тачно одржати.


Пре самита НАТО-а у Мадриду, крајем јуна, саопштено је да су све државе чланице пристале да Шведска и Финска уђу у НАТО. Међутим, да би се процес привео крају, не само да се лидери земаља морају сложити са тим, већ и парламенти морају да ратификују одлуке које то дозвољавају.

bottom of page