top of page

На граници ухапшен наводни шпијун

Медији у Будимпешти преносе саопштење Служба безбедности Украјине, да је један руски војник покушао да пренесе флеш меморију са тајним информацијама преко границе и преда их руској амбасади у Будимпешти. Планирао је то да уради тако што је, наводно, сакрио флеш меморију у свој ректум.



Крајем новембра украјински специјалци ухапсили су наводног руског шпијуна на мађарско-украјинској граници, који је раније био радник украјинског Министарства унутрашњих послова. Како је саопштила Служба безбедности Украјине (СБУ), он је прикупио тајне информације о украјинским службама за спровођење закона и особљу, преноси портал 444.HU. Украдени подаци садржали су информације о челницима СБУ и ГУР-а (обавештајне службе), покрета Азов и 72. механизоване бригаде. Било је и информација о локацијАМА украјинских војних база и складишних јединица.


Циљ је, како се наводи, био да се ови подаци пренесу у руску амбасаду у Будимпешти, на екстерној меморији, што би "могло бити доказ да је Будимпешта постала регионални центар руске обавештајне службе". Подсећа се да је у руској амбасади у Будимпешти 2021. године радило 46 дипломата, а да је сада тај број око 60.


"Чини се да влада није много забринута због тога што руски хакери имају приступ компјутерима у Министарству спољних послова већ десет година. Велики број руских дипломата пружа савршену базу за извођење тајних операција. Мартин Милер, бивши аустријски војни официр и руски шпијунски пуковник, редовно се састаје са својим контактом у Хевизу, на Балатону, док су два агента ГРУ-а такође посетила руску амбасаду, пре него што су осумњичени да су подметнули експлозив у чешком складишту муниције. Руски хакери у Министарству спољних послова нису стали само на прикупљању података о Мађарској. Чак су провалили и у Сигурну инострану мрежу, где такође стижу документи НАТО и ЕУ. Ови напади обично нису усмерени на Мађарску, али се користе за прикупљање података за нападе на САД", преноси мађарски портал.

bottom of page