top of page

Нови гасни споразум повољнији од ранијег

Јефтин руски гас више није доступан на тржишту, изјавио је Гергељ Гуљаш, шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана. Додао је да је нови споразум који је Мађарска закључила са Русијом повољнији од претходног, али да мађарска влада, као и раније, неће износити детаље.


Он је изјавио да је Мађарска одобрила помоћ грађанима у погледу цена комуналија која се односи на то да породице имају право на додатних 600 кубних метара гаса по повлашћеним ценама, уколико имају троје деце и 300 кубних метара за свако следеће дете.

Гуљаш је истакао да су складишта гаса у Мађарској попуњена са 3 милијарде кубних метара, што одговара половини њиховог капацитета, а уколико се обезбеде максималне количине које се могу ускладиштити, потрошња становништва биће задовољена до априла следеће године.

Цена гаса у Мађарској је 2,68 евроценти по кубном метру, што је значајно јефтиније од 23,78 евроценти у Шведској и 23,19 евроценти у Холандији, навео је Гуљаш. Он је изјавио да годишњи рачун за гас просечне породице у Немачкој износи 10.890 евра, а у Мађарској 494,74, преноси МТИ.

bottom of page