top of page

Нови облици билатералне спортске сарадње

Факултет за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“ потписао је писмо о намерама са Мађарским универзитетом за спортске науке из Будимпеште, чиме се продубљује сарадња Србије и Мађарске у области спорта.



Сарадња две установе, која је у почетној фази, требало би да обухвати спровођење заједничких програма, вебинара, као и израду научних радова и заједничко учешће на научним конференцијама, а оно што је главни циљ је креирање заједничког мастер студијског програма који би обухватао област спортске дипломатије.


Тим поводом делегација Мађарског универзитета за спортске науке коју чине др Јудит Kадар, Вивијен Амерлинг, Габријела Штојаловски и др Ђорђи Суха, заједно са Силвијом Митевском из Северне Македоније, је допутовала је у Београд. Сходно дугогодишњој успешној сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, у Олимпијској кући у Београду одржан је састанак са председником српског Олимпијског комитета Божидаром Маљковићем и извршним директором Дамиром Штајнером на тему сарадње у области едукације спортиста и свих кадрова у спорту.


„Мора да постоји синергија између професионалног спорта и едукације. Важно је да постоји константно образовање тренера, али и спортиста, како би се припремили за живот након завршетка спортске каријере“, рекао је Маљковић.


Челни људи два универзитета били су гости и Спортског савеза Србије и Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије.


Председник Савета Факултета за спорт Универзитета „Унион – Никола Тесла“, Бојан Секулић захвалио се на гостопримству и и истакао веома успешну сарадњу са Олимпијским комитетом Србије.


„Неопходно је да ове три институције заједнички делују како би зацртани циљеви у области едукације спортиста, али и административних радника у спорту, били остварени у наредном периоду“, поручио је Секулић.

bottom of page