top of page

НС: Обележена 81. годишњица Рације

Представници Града Новог Сада, Покрајинске владе и Скупштине, Војске Србије, Јеврејске општине Нови Сад, Матице ромске, амбасаде Мађарске и амбасаде Израела, као и представници потомака жртава, обележили су у понедељак 81. годишњицу Новосадске рације.



Како је саопштено из кабинета градоначелника Новог Сада Милана Ђурића, том приликом венци су положени на споменик Породица на Кеју жртава рације и спуштени у Дунав.


Ђурић је истакао да постоје датуми који нису само део историје и сећања, већ представљају „велику животну лекцију за све нас, и за оне после нас”. Сећање је, додао је Ђурић, наш завет за будућност.


„Зато Град Нови Сад свом снагом покреће процес изградње Меморијалног центра посвећеног жртвама јануарског погрома 1942. године. Неговаћемо сећање на све жртве и учити генерације које долазе да злочини немају оправдање и да их никада више не дозволе”, истакао је градоначелник Новог Сада, преноси Бета.


Подсетио је да је Нови Сад град младих, град културе, „изникао на темељу невине крви, српске, јеврејске, ромске и свих осталих невино пострадалих”.


Помен је, у име Јеврејске заједнице одржао врховни Рабин Србије Исак Асиел, а помен Српске православне цркве служио је Епископ ваљевски Исихије.


У протоколу полагања венаца, ове године први пут су учествовали и представници градова стадалника државе Србије, као и Савез јеврејских општина.


У оквиру програма на Кеју жртава рације, пригодне композиције извели су Хор Јеврејске општине „Хашира” и Хор Саборне цркве „Свети Георгије”.


Помен је традиционално одржан и код спомен-плоче на Новосадској плажи „Штранд”.

Током Новосадске рације припадници мађарске фашистичке окупационе војске су од 20. до 23. јануара 1942. године на зверски начин побили и под лед Дунава бацили више од 1.300 Новосађана.


Поред Новог Сада, рација је у периоду од 4. до 29. јануара 1942. године спроведена у целој Шајкашкој области - Чуругу, Госпођинцима, Шајкашу, Ђурђеву, Мошорину, Тителу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Жабљу, као и у Бечеју, Србобрану и Темерину.


Према неким подацима, страдало је више од 4.000 недужних људи, међу којима највише Срба и Јевреја.

bottom of page