top of page

Образовање у надлежности полиције

Према новој подели надлежности у мађарској влади, образовање ће бити у делокругу Министарства унутрашњих послова, што Синдикат наставника сматра несхватљивим.



На основу објављне одлуке о саставу пете владе Виктора Орбана, произилази да неће бити посебног министарства просвете. Крајем априла, Демократски синдикат просветних радника (ПДС) је у отвореном писму Виктору Орбану истакао потребу за независним министарством просвете. У ПДС-у кажу да су шокирани чињеницом да образовање треба да буде у надлежности Министарства унутрашњих послова.


Према речима представнице ПДС-а Ержебет Нађ, одлука је можда изазвана чињеницом да се наставници у последње време редовно конфронтирају са владом, "због чега су их радије поверили министру унутрашњих послова Шандору Пинтеру, који је навикао да обезбеђује наредбама и другим средствима спровођење закона“.


Према њеним речима, милитаризовано јавно образовање дефинитивно није прави пут. Она се плаши да би се наставници могли суочити са отпуштањима и забраном преласка у друге школе или на друге послове.


"Бојимо се да ћемо и ми бити подвргнути забранама оставки, премештаја и сличном. Страхујемо и да ће бити онемогућени масовни одласци из јавног сектора и масовне оставке у нејавним институцијама“, истакла је Ержебет Нађ.


Представница синдиката наставника сматра да ће избор државног секретара за образовање бити предмет "противизборног процеса". У овим околностима, мало је вероватно да би неко од цењених професионалаца у струци прихватио такву структуру, са министром унутрашњих послова као непосредним надређеним, каже она.


Наставници су већ дуго у борби са Орбановом владом за боље услове рада и веће плате. У сектору образовања и даље важи платна скала, која је договорена пре више од десет година, са нето месечном платом од 207.000 форинти за средњошколског професора - почетника са факултетском дипломом, укључујући ту и разне додатке.


Али постоје и други проблеми у образовном систему, као што је нагли пораст броја наставника који предају оне предмете у мађарским школама за које нису посебно квалификовани. Други проблем је недостатак младих просветара. Све више људи се повлачи из наставе, што је далеко више од оних који улазе у професију.


Синдикати су већ најавили да ће наставити преговоре чим нова влада ступи на дужност и да ће наставити штрајк, ако ти преговори не буду успешни.

bottom of page