top of page

Одбачена тужба Аустрије због Пакша

Европски суд одбацио је све аргументе Аустрије у процесу који је званични Беч покренуо с циљем да оспори одлуку Европске комисије донету пре пет година, којом се дозвољава да Мађарска прошири капацитете своје нуклеарне електране у Пакшу.


Аустрија, која дели границу са Мађарском, присталица је еколошки чисте енергије и већ деценијама се противи нуклеаркама. Она је 2018. године поднела тужбу против одлуке Европске комисије из 2017. године којом је одобрен план Мађарске да уз помоћ руског Росатома и уз обећање мађарске владе о фер конкуренцији, изгради два нова реактора у својој нуклеарки у Пакшу, јужно од Будимпеште.

"Општи суд одбацио је тужбени захтев Аустрије. Државе чланице су слободне да одреде сопствени енергетски микс. Комисија не може да захтева да се финансирање држава усмерава (само) за алтернативне изворе енергије”, наводи се између осталог у судској одлуци.

У Бечу су саопштили да ће анализирати пресуду и потом донети одлуку о наредним корацима. „Остајемо при ставу да Европска комисија није донела добру одлуку. Сматрамо да је том одлуком послат потпуно погрешан сигнал. Јасно је да је то шамар свима који се тренутно боре за енергетску независност Европе”, изјавила је министарка енергетике и животне средине Аустрије Леонор Гевеслер и нагласила да се не сме заборавити да је Русија укључена у посао изградње критичне инфраструктуре у земљи која је чланица ЕУ.

Посланица Европског парламента Ангелика Винциг, која је на челу делегације Аустрије у Европској народној партији, најавила је да ће подржати званични Беч ако поднесе жалбу на пресуду Европског суда.

„Ако се аустријска влада буде жалила на ову пресуду, онда бих то у потпуности подржала”, рекла је она.

Аустрија на одлуку Европског суда може да поднесе жалбу Суду правде, највишој судској инстанци у ЕУ.

bottom of page