top of page

Опозиција сумња у планирање преваре

Мађарска уједињена опозиција ће се обратити Уставном суду (АБ) и Националној изборној канцеларији (НВИ) поводом амандмана којим се мења дефиниција пребивалишта, а који је иницирала влада. Опозиција тврди да то отвара пут изборној превари и другим злоупотребама, које су се дешавале у прошлости.


Као што смо раније известили, новоусвојеним амандманом мења се законска дефиниција пребивалишта, тако да убудуће лице које пријави ново место становања, не мора заиста да живи на тој адреси. Практично, пребивалиште ће се подразумевати само контакт-адресу, уз претпоставку пребивалишта, али не и обавезу.


Осим тога, измењен је и део Кривичног закона о фалсификовању јавних исправа. Према тим изменама, свако ће моћи да упише адресу становања у објектима који су туђе власништво, уз сагласност власника, чак и ако је од почетка очигледно да пријављени тамо не живи.


Према опозицији, овај амандман носи опасност да влики број мађарских држављана који заправо не живе у Мађарској, буду фиктивно уписани као њени житељи. С друге стране, то би омогућило бирачима да пребаце адресе својих пребивалишта у оне изборнне јединице у којима је исход на будућим изборима неизвестан. На изборе се, према становишту опозиције, може утицати на оба начина.


Због тога је савез опозиционих партија упутио жалбу, како би Уставни суд размотрио закон. Поред тога, захтевају и да НВИ свакодневно објављује колико грађана у свакој општини има право гласа, како би се на дневном нивоу пратила евентуална масовна лажна пресељења бирача.


Они поручују да ће, уколико Изборна канцеларија одбије ову иницијативу, то бити „отворено признање шта владајућа странка смера“. У том случају опозиција ће ове податке свакодневно тражити као јавне, од надлежног омбудсмана, а ако буде потребно оспориће их и на суду.


На ове оптужне одговорио је шеф Кабинета премијера, министар Гергељ Гуљаш, рекавши да се амандман бави "правим проблемом". По њему, многи људи - на пример, они који одлазе да студирају у други град или се преселе у иностранство - не пријављују промену боравка јер на то забораве или то не чине из практичних разлога. Законским изменама би они, како је рекао, били ослобођени кривичне одговорности.


Гуљаш такође тврди да је измену подржала и већина опозиционих посланика (за њу је гласала цела ЛМП посланичка група, на пример). Он је такође оптужио опозицију да се противи амандману тек након што се уверила да му се успротивила једна од организација Џорџа Шороша.

bottom of page