top of page

Опозиција тражи оставку министра Рогана

Странке уједињене опозиције затражиле су оставку Антана Рогана, министра задуженог за Кабинет премијера. Опозициони савез верује да је његово министарство умешано у случај Волнер, о чему наводно сведоче недавно откривени документи из истражног поступка.


Атила Роган

На данашњој конференцији за новинаре, политичари уједињене опозиције рекли су да је Роганово министарство умешано у „највећи ниво корупције у политичкој историји Мађарске од њене демократске транзиције 1989-90" и закључили: "Почело је разоткривањем мафије судских извршитеља и државног секретара Министарства правде, а ко зна где ће то завршити".


Како се недавно обелодањено, особа која је наводно на противзаконит начин положила испите на Правном факултету у Печују није министар Атила Роган, већ Адам Нађ, његов директни потчињени и шеф његовог кабинета. Њему се ставља на терет да је положио испите, а да им није ни присуствовао. Опозиционе странке сматрају да је за то кривично одговоран министар Роган и тврде: "Он је преварант, недостојан било какве јавне функције и његова смена се не може одлагати“.


Представници ДК-а, Јобика, ЛМП-а, Моментума, МСП-а и Парбеседа сматрају, на основу информација које су се недавно појавиле у медијима, како "нема сумње да се ови срамни догађаји нису могли десити без знања министра". Штавише, по њиховом мишљењу, има разлога да се верује да је притисак који је вршен на професоре универзитета захтевао и активно учешће у њима имао Антал Роган: "Нема сумње, такође, и да је сам министар био активни учесник и корисник деловања мафије извршитеља”, истакли су.


„Корупцијски скандал који је захватио највише нивое Орбанове администрације гурнуо је Мађарску у озбиљну моралну кризу. Ако у вама остане и најмања искра патриотизма, проценићете своју политичку одговорност, суочићете се са последицама и поднети оставку на министарску функцију данас“, истакла је опозиција у отвореном писму, чији је штампани примерак окачен испред кабинета премијера током конференције за новинаре.

bottom of page