top of page

Орбан: Вратио сам предлог председици ЕК

Предлог Европске уније о постепеном укидању увоза руске сирове нафте је неприхватљив, каже мађарски премијер Виктор Орбан, уз поређење да би његово одобрење било слично „бацању нуклеарне бомбе на мађарску економију“.



У редовном интервјуу за државни Радио Кошут, премијер Орбан је рекао да су се земље чланице ЕУ раније сложиле да блок треба да предузме само кораке који узимају у обзир разлике у енергетским системима земаља чланица и њихово суверено право да одлучују о њима. "Међутим, председништво Европске комисије је, својевољно или не, угрозило тешко успостављено европско јединство“, додао је он.


Док земље са морским лукама могу имати енергетске ресурсе који им се испоручују бродовима, земље без излаза на море у потпуности зависе од цевовода, рекао је он и подсето да „нафтовод који води до Мађарске креће из Русије", констатујући да Мађарска не може да прихвати најновије предлоге и да игнорише ту чињеницу.


Орбан је рекао да је предлог ЕУ о постепеном укидању увоза руске нафте сличан „бацању нуклеарне бомбе на мађарску економију” и да би његово одобрење значило крај ограничењу цена комуналних услуга. Цене бензина би у том случају могла достићи 700 форинти (1,80 евра) по литру, а дизела и до 800 форинти, рекао је он.


„Битка коју сада водимо је битка за заштиту ограничења цена комуналних услуга у Мађарској. Замена увоза руске нафте трајала би годинама и коштала би неколико стотина милиона форинти, док би промене у систему за пренос енергије у Мађарској коштале хиљаде милијарди форинти", рекао је премијер и додао да би улагања у те промене трајала око пет година.


Мађарска ће радо разговарати о предлозима у складу са мађарским интересима, рекао је он и истакао да садашња решења стварају проблеме за Мађарску и не доприносе решавању актуелне ситуације. Додао је да би садашњи предлог би могао да створи ситуацију да Мађарска остане без горива и других нафтних деривата важних за њену индустрију.


"Мађарска неће прихватити такав предлог. Вратио сам га председници Урсули фон дер Лајен да се преради, тако да сада чекамо нови предлог“, рекао је он.


Орбан је истакао да не сматра увођење санкција добрим решењем у целини и да Мађарска мора задржати вето барем у областима које су најважније за земљу. Као резултат тога, рекао је да је био спреман да одобри првих пет пакета санкција, али је јасно ставио до знања да ће енергетски ембарго бити црвена линија.


"Такође су хтели да ставе патријарха московског Кирила на листу санкција, али нећемо подржати уврштавање црквених поглавара, на листу јер би то утицало на слободу вероисповести мађарских заједница. Та слобода је света и неприкосновена“, рекао је Орбан.


bottom of page