top of page

Орбан и Вучић о "много тешкој зими"

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас у Новом Саду да ће Европа имати тешку зиму, како је рекао, "тежу него што многи мисле". "Имаћемо тешку зиму, рат у Украјини нас доводи у тешку ситуацију. Србији је тешко јер није чланица ЕУ, а нама је тешко јер јесмо чланица ЕУ", рекао је Орбан на отварању новосадског Међународног пољопривредног сајма.



Орбан је оценио да су Мађарска и Србија "безбедне, било да се ради о природном гасу или пољопривреди", наводећи да је посебно значајна била одлука да се из грчких лука обезбеди железничка транспортна линија преко Србије и Мађарске за Европу: "Све нас интересује исто питање: да ли ће бити горива, ако ће га бити – по којој цени, да ли ћемо бити способни да обезбедимо потребе наших грађана", рекао је он.


Додао је да су хероји у пандемији корона вируса били лекари, а да ће у актуелној економској кризи пољопривредници бити хероји, јер ће од њих зависити да ли ће бити хлеба на столу, да ли ће бити глади: "Ако не успемо да обезбедимо хлеб за све, онда ће огромне масе кренути ка Европи, и то ће бити људи који желе да преживе. Та миграција неће имати обзира ни према Србији ни према Мађарској, него ће нас прегазити. Ако желимо то да избегнемо, морамо обезбедити храну тим људима", рекао је мађарски премијер.


Орбан је критиковао санкције које ЕУ уводи Русији и оценио да су оне "равне атомској бомби" пошто по његовим речима, могу да доведу до глади и до појаве масе миграната на граници: "Морамо прво да мислимо о томе да нахранимо наш народ и све људе на свету", казао је Орбан.


Председник Србије Александар Вучић рекао је да "много тешка зима чека цео свет, ако се нешто не промени у сукобу на истоку Европе": "Много тешка зима чека цео свет и ја знам да то људи не виде и не очекују. Суштински се криза и не види у овом тренутку. Треба да се припремимо за зиму и да покушамо заједно да пребродимо све проблеме и тешкоће", рекао је Вучић на отварању Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.


"Питао сам Орбана да ли можемо да чувамо делове енергената у Мађарској, јер ми немамо довољне складишне капацитете који су довољни. Виктор је рекао: 'Александре, нема проблема, решено'. Могу да вам кажем да ћу вечерас мирније да спавам, јер знам да смо један од 30 проблема успели да решимо. Ако Мађарској недостаје било шта – Србија ће бити ту. Ако нама нешто недостаје, први позив ће бити у Будимпешту", казао је Вучић.


Навео је да се "озбиљни људи спремају за тешка времена": "Наше је да радимо и урадићемо све да имамо довољно хране и енергената. Све ћемо успети да обезбедимо али то неће бити лако, то није лако финансирати", рекао је председник Србије.


Додао је да је недавно у Бриселу, на састанку министара спољних послова земаља ЕУ, "један једини" који је био у потпуности уз Србију био министар спољних послова Мађарске, "по налогу премијера Орбана, који је увек штитио и помагао Србији".

bottom of page