top of page

Орбан о пандемији и мигрантима

Влада продужава националну кампању за вакцинацију за недељу дана, рекао је премијер Виктор Орбан у интервјуу државном радију и додао да ће Мађари имати "велики породични Божић само ако број оних који се вакцинишу значајно порасте.


Већина вакцинисаних сада добија трећу дозу, док је број оних који се први пут вакцинишу најмањи, рекао је Орбан. Он истиче да су различите мере које укључују блокаде само успориле ширење болести, док вакцине буде одговарајуће решење и позива грађане да се придржавају заштитних мера које су на снази.


На тему могућих даљих ограничења, Орбан је рекао да влада неће искључити ниједну могућност. Ако би се број вакцинисаних повећао, темпо нових инфекција могао би да се обузда или заустави, па би искључења била непотребна, додао је он.


Након ЕУ одобрења вакцине која може да се користи за имунизацију деце узраста од 5-12 година, Мађарска је купила 2 милиона доза, рекао је он, додајући да се очекује да прва пошиљка од 130.000 доза стигне 20. децембра. Након тога, испоруке вакцине погодне за децу биле би континуиране. Орбан је апеловао на све родитеље да вакцинишу своју децу.


Истакао је да су администрација и здравствено особље, као и људи који помажу полицајцима и војницима, гаранција да се здравствени систем Мађарске неће урушити. Доступна је сва неопходна опрема, кревети, респиратори, као и одређене ковид болнице. Назвавши рад лекара и медицинских сестара „надљудским“ и „херојским“, Орбан је указао на одлуку владе да повећа плате у том сектору. Повећање плата је сигнализирало здравственом особљу да „земља стоји уз њих“, додао је он.


Када је реч о мигрантима, Орбан је рекао да се очекује да ће се миграција значајно повећати на јужној граници Мађарске у наредних неколико месеци. До сада је ове године на граници заустављено више од 100.000 миграната, што је три пута више од прошлогодишњег броја.


"Истовремено, италијанско-шпанске, источне и балканске руте доживљавају огроман пораст миграције. Око 30.000-35.000 људи напушта Авганистан сваког дана, највероватније у правцу Мађарске, са намером да уђе у земљу. Правила Европске уније о миграцијама су написана у мирнодопско време и да су сада застарела. Данас нема мирнодопског времена. Нова влада у Берлину види Немачку као имигрантску земљу, док Мађарска није за сопствено претварање у једну такву државу", рекао је он, додајући да су та два гледишта неспојива и да ниједна страна неће одустати од свог става.


Он је напоменуо да Мађарска депортује илегалне мигранте преко границе, а захтеви за азил се обрађују или у мађарској амбасади земље порекла или последње земље кроз коју су мигранти прошли. Рекао је да је ЕУ одбацила ово решење и захтева да Мађарска треба да „прихвати ове људе“ и да процесуира захтеве за азил у земљи.


Брисел би, додао је Орбан, требало да покрије свој део трошкова одбране спољне границе Европе, а не да кажњава земље на првој линији фронта. Уместо тога, ЕУ је финансирала „промиграционе организације“ Џорџа Шороша, рекао је он.


bottom of page