top of page

Орбан обрадован победом Ердогана

Премијер Виктор Орбан боравио је у Анкари, како би присуствовао инаугурацији Реџепа Тајипа Ердогана, поново изабраног председника Турске. Орбан сматра да ће нови Ердоганов мандат имати важан значај за стабилност у Европи и да би могао допринети решавању украјинске кризе.



Према информацијама из премијерове службе за штампу, Орбан је „сматрао важним да прихвати лични позив председника Ердогана, јер је његова победа на изборима кључна за безбедност Мађарске и Европе“.


Орбан је на свом Фејсбук профилу објавио да је слетање његовог авиона обављено по олујном времену у Анкари. Касније је поделио снимак на коме се јасно види да време изнад града није било наклоњено авионима и да су у току биле огромне падавине.


Он је том приликом рекао да је Ердоган "промировни" председник. "Да је изгубио на изборима, ратни присталица би постао лидер друге по снази државе чланице НАТО-а, што је могло резултирати катастрофом".


Орбан је приказао како се генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг срдачно рукује са Ердоганом у Анкари, а медији у Будимпешти наводе да су се шеф алијансе и мађарски премијер такође срели, мада та информација није званично потврђена.


Орбан каже како верује да би Ердоган могао постати посредник између зараћених страна у Украјини и човек који "враћа мир у Источну Европу".


Мађарски премијер је раније рекао да ће нови Ердоганов мандат имати важан значај за стабилност у Европи и да би могао допринети решавању украјинске кризе. Према Орбановом мишљењу, Ердоганова победа обезбеђује и гаранције да ће руски гас и даље нормално стизати гасоводом "Турски ток" у Мађарску.

bottom of page