top of page

Орбан поручио Бриселу: Суспендујте све што подрива безбедност

Премијер Мађарске Виктор Орбан позвао је данас Европску комисију да суспендује све процедуре које би могле да подрију акције држава чланица усмерене на заштити територијалног и националног интегритета, као и безбедности грађана.


У писму упућеном председници ЕK Урсули фон дер Лајен Орбан је упозорио на ситуацију која се развија на источним границама ЕУ, указавши да дебатовање ЕK и Мађарске "оставља нека кључна питања без одговора", преноси агенција МТИ.


Орбан је предочио да у тренутној ванредној ситуацији која прети безбедности и територијалном интегритету ЕУ блока "државе чланице не могу бити оспораване и кажњаване зато што примењују одржива и пропорционална решења за кризу која прети свима".


Премијер Мађарске је подсетио да је у својим закључцима од 21. и 22. октобра Европски савет позвао ЕK да предложи измене "неоперативног и застарелог" правног оквира ЕУ и омогући земљама чланицама да припреме "тренутни и одговарајући одговор" за проблеме са избеглицама и миграцијом.


- Можда бисмо се сви могли сложити да садашњи правни оквир не пружа адекватна правна средства која би државе чланице ЕУ изложене притиску могле да примене у кризним ситуацијама - указао је Орбан.

bottom of page